B.U.É.K. BÉKÉS! - 2018


Megjelent: 2018 Január 7. ( Vasárnap ) 09:39
Módosítva: 2018 Január 7. ( Vasárnap ) 14:22

A szerencsések újfent csodálatos előadást láthattak a 2018-as év első kulturális eseményén. Képeink:

A képek akár eredeti méretben is elérhetőek a GA-Pix - Minden ami Fotó! weboldalon!

A koncert előtt beszédet mondott Mucsi András képviselő, az Ügyrendi, Lakásügyi, Egészségügyi és Szociális bizottság elnöke:

Tisztelt békésiek!

Rövid újévi üzenetemben néhány fontos értékre szeretném felhívni a figyelmüket. Talán már többen rájöttek arra, hogy újévi fogadkozások bizony jelentős részben 2018-ban sem válnak valóra. Mit tehetünk akkor?

2018 legyen az emberség éve. Ehhez nem kell semmit megfogadni, csak emberül élni. 2017 a reformáció éve volt nálunk, protestánsoknál. Hitünknek vannak bizonyos etikai következményei. Életünkkel mutatjuk meg, hogy milyen emberek vagyunk, mennyire fontos az, amiben hiszünk. Nem kell hívőnek lenni ahhoz, hogy emberül éljünk. Talán kicsit jobban oda kellene figyelni egymásra, egymás gondjaira. Ha tudom, hogy emberek és állatok falra másznak tőle, nem durrogtatom tele a szilveszteri éjszakát. Ha tudom, hogy állatok éheznek és fáznak, egy maroknyi ember pedig emberfeletti küzdelmet folytat értük, felesleges pénzemet odaadom nekik. A sort lehetne folytatni. Ha emberül élnénk, nem fordulna ki a gyomrunk a közösségi portálok békési vonatkozású bugyraitól, ahol válogatott mocskokat szórnak emberek egymásra és itt élik ki kicsinyes vágyaikat, mert ők bizony bátrak, és megmondják a bölcsességet országnak-világnak. Ideje nemet mondani a netes gyűlöletre is, el kell jönnie a kölcsönös tisztelet korának, kultúrájának. Helyre kell tenni azokat a polgártársainkat, akik folyamatosan csak a rágalmaikat, fanyalgó, gyűlölködő megjegyzéseiket tudják megosztani másokkal.

Újabb kihívások előtt állunk országos viszonylatban idén. Nem mindegy, hogy jelenlegi, meglehetősen viharos korszakunkban ki áll az ország kormányrúdjánál. A kérdés továbbra is az, hogy az ország vezetői milyen mértékben tudják az ország érdekeit érvényesíteni, kiáll-e a kormány a nemzetért vagy ismét feltörlik velünk a padlót? Erről is szól a 2018-as választás. Számomra nem kérdés a polgári értékek melletti kiállás, a szavazatommal is. Tudom, kire számíthattunk és kire számíthatunk ezután is.

Békésen 2018 az építkezés éve lesz, hiszen nagy mennyiségű pályázati pénz érkezik a városba. A Békés megyei városok között lakosságszámot figyelembe véve, Békés kapta a legkomolyabb támogatást a Területi és Operatív Program pályázati felhívásain. Köszönet ezért Izsó Gábor polgármesternek, aki rengeteg helyen kopogtatott segítségért, valamint Dankó Béla országgyűlési képviselőnek, aki az eredmények tanulsága szerint sokat talpalt az őt megválasztó Békés sikeréért. Megyei önkormányzati képviselőként pontos rálátásom van ezekre a folyamatokra. Az összefogást kereső politika bizony meghozta a gyümölcsét és nem igazolódtak be azok a negatív, már-már kárörvendő jóslatok, miszerint Békés kimarad mindenből.

Munka az van elég. Mindenkinek tennie kell a dolgát. Oktatási és kulturális tanácsnokként azért fogok dolgozni, hogy rohamosan eltűnő múltunk, a régi Békés minél több szeletkéjét meg tudjuk őrizni. Így ebben az évben meg fog jelenni az Üdvözlet Békésről című könyv második része, de szeretném, ha egy rövid, helyieknek, turistáknak, idelátogató elszármazottaknak is érdekes Békés-helytörténet is megjelenne. Digitálisan meg kellene örökíteni a régi, lebontásra váró házainkat, hogy az unokáink is láthassák őket. Ehhez is komoly lakossági összefogás kell. Hány szép, sokunk számára megszokott, ma már hiányzó épület tűnt el csak az elmúlt tíz évben? Célom egy nagy városi fényképes adattár létrehozása. A régmúlt emlékeit meg kell ragadnunk, kapaszkodnunk kell beléjük, mert a jövő könnyen elsodorja azt, akinek nincsenek gyökerei.

Köszönöm a figyelmüket!

Tételek: 1 - 20 / 363 (19 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!