Egyeztető Fórumot tartott BMPSZ


Forrás: Virág István Emlékoldal
Helyszin: Békés
Megjelent: 2018 Január 15. ( Hétfő ) 09:46
Módosítva: 2018 Január 15. ( Hétfő ) 16:34
A Békés Megyei Polgárőrök Szövetsége a „300x100 Biztonság” kiemelt programmal kapcsolatos egyeztető Fórumot tartott 2018. január 12-én.

A programban résztvevő polgárőr egyesületek vezetői mellett meghívást kaptak a település polgármesterei. Majdnem minden település önkormányzata képviseltette magát a Fórumon. Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot Ladányi Zoltán r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, Békés város Rendőrkapitányság vezetője képviselte.

Gyarmati Sándor a BMPSZ elnöke röviden ismertette a "300x100 Biztonság" mintaprogramot, mely elérte a célját. Megállapítható, hogy 30-35 % - l csökkent a bűncselekmények száma azon településeken, akik a programban részt vettek. Rendőrséggel kitűnő kapcsolatot ápolnak a polgárőr egyesületek.

Békés megye valóban békés – fogalmazta Gyarmati Sándor – elmondható, itt a bűncselekmények száma minimális. Legjobb helyen van Békés megye a bűnügyi statisztikában. Nagymértékben köszönhető annak is, hogy a Rendőrség és Polgárőrség egy légtérben végzett közös járőrszolgálatot. A BMPSZ és az Önkormányzatok kapcsolata példaértékű, hiszen a települések lakóinak biztonsága érdekében végzik áldozatos bűnmegelőző tevékenységüket a polgárőrök.

Tájékoztatta a megjelent településvezetőket és polgárőr egyesületek vezetőit, hogy dr. Túrós András OPSZ elnök úr és Papp Károly r. altábornagy, rendőrségi főtanácsos, Országos Rendőrfőkapitány úr javaslatára, dr. Pintér Sándor Belügyminiszter úr 100 millió forintos támogatást hagyott jóvá a "300x100 Biztonság" kiemelt program folytatására, ennek megfelelően a programban résztvevő Polgárőr Egyesületek az 1978/2017. (XII.19.) Korm. Határozatban szereplő összegekre jogosultak. A támogatások a polgárőr egyesületeket illeti meg, melyeket működési költségekre lehet felhasználni, a települések közbiztonságának megtartására, valamint a "300x100 Biztonság" kiemelt program folytatására.

Békés megyében 12 polgárőr egyesület kapott támogatást.

A támogatások már az önkormányzatok számlájára kiutalásra kerültek.

Hozzászólásokban a polgármesterek megköszönték a Belügyminisztériumtól kapott támogatást, melyet a legrövidebb időn belül továbbítanak a polgárőr egyesületeknek. Biztosították a polgárőr egyesületek vezetőit, hogy továbbra is számíthatnak a szokásos évi kiemelt támogatásra.

A szövetség elnöke felhívta a figyelmet a kapott támogatás szakszerű felhasználására. A megjelent polgármesterek és polgárőr egyesületek vezetői egyetértettek a támogatások felhasználásával és az elszámolásával. Az elszámolás a Békés Megyei Polgárőrök Szövetségen keresztül fog megtörténni.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!