Levendula - 2018. év gyógynövénye!


Cikksorozatunk szerzője Dr Jeszenszky Attila a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

A mediterrán vidékről származó levendula már több ezer éve ismert és alkalmazott gyógynövény. Napjainkban Európában a valódi vagy más néven keskenylevelű levendulát termesztik gyógyászati célra, de a hagyományos népi gyógyászatban egyéb fajokat is alkalmaznak.

A levendulát már az ókorban is alkalmaztak gyógyászati célból, sebek fertőtlenítésére, valamint álmatlanság kezelésére. A valódi levendula Benedek-rendi szerzetesek révén terjedt el Európában. A XV. századtól dísz- és aromanövényként Magyarországon is ültetik. A Pannonhalmi Főapátság kertjében a 17. század óta terem a növény. A levendula hazai ipari célú termesztését Franciaországból származó tövek telepítésével 1920-ban Bittera Gyula indította el a Tihanyi-félszigeten.

Melyik részét használják?
Napjainkban a gyógyászatban a levendula liláskék színű virágát vagy illóolaját alkalmazzák. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben szárított virága és a belőle nyert illóolaj hivatalos. A hatás szempontjából a legfontosabbnak a növény illóolaját tartják. A levendulavirágzat kb. 1-3% illóolajat tartalmaz, amelynek legfontosabb összetevői a linalool és a linalil-acetát.

Mire használható?

Hatásosságát nyugtalanság, álmatlanság és emésztési panaszok kezelésében tudományos bizonyítékok is igazolják. Nyugtató, elalvást segítő hatása nem csak az illóolaj inhalálásával érvényesül, teaként alkalmazva (1-2 kávéskanálnyi virágzatból készítsünk egy csésze forrázatot), illetve az ellenőrzött, gyógyszerkönyvi minőségű illóolajból 1-4 csepp kockacukorra cseppentve fogyasztva hasonló hatást vált ki. Nyugtató fürdőhöz 20-100 g levendulavirágból készítsünk 2 liter főzetet, majd adjuk a fürdővízhez. Az elalvást segítő, valamint molyriasztóként is felhasznált levendulapárnák Európa-szerte népszerűek.

Jelenleg vizsgálatok folynak a levendulavirág ígéretes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásaival kapcsolatban is.

Keresse Levendula patikában

A Levendula Patika és Dr Jeszenszky Attila további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

Kristály Patika

Levendula Patika


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!