Átadták a Békés Városért díjakat! A három díjazott:


Apáti-Nagy Lajos fotós, Gellénné Körözsi Eszter pedagógus és Vámos Zoltán filmes kaptak elismerést Békés Város Képviselő-testületétől

Minden díjazottnak szívből gratulálunk!

A díjazottak köszöntői:

Apáti - Nagy Lajos

1971. május 24-én született Békéscsabán. Békésen nőtt fel. A békési 2. Számú Általános Iskola elvégzése után a Békési Ipari Szakközépiskolában tanult gépszerkesztő szakon. 1989-ben felvételt nyert Kecskemétre a főiskolára gyártástechnológus üzemmérnök szakra. 2012-ben újabb végzettséget szerzett, fényképész és fotótermék kereskedő lett.

1992-ben kezdett el dolgozni Békéscsabán a Kárpótlási Hivatalban. 1994-ben néhány hónapos sorkatonai szolgálatot teljesített Szentendrén és Szentesen. 1994-ben visszament a békéscsabai hivatalba, majd 1995-ben Békésre tért vissza és az OTP-ben helyezkedett el. 1998 óta – idén húsz éve – könyvelőként dolgozik.

Békésen minden esetre a fotóst ismerik benne a jobban. 2001-benkezdett el digitális géppel dolgozni. Először családi és természeti képeket készített. 2002-ben kapcsolódott be a Csuta Művésztelep munkájába. Ez a fotósorozat komoly lökést adott neki a további munkához és a szenvedélyéhez. Részben autodidakta módon tanulta a fényképezést, számos szakkönyvet tanulmányozott, továbbá iskolát is végzett. 2005-ben a Békési Újságban meghirdetett fotópályázat kapcsán figyelt fel a munkájára Szegfű Katalin újságíró és Juhos János fényképész mester. 2006-ban egy pályázathoz fotózta az augusztus 20-i ünnepséget, mely az első nagyobb megmérettetése volt. 2007-ben már kiállításon voltak alkotásai a galériában. A BékésMátrix hírportálon keresztül vált igazán ismertté. Első képe 2007. március 3-án került fel oda, amikor a vasúti szárnyvonal megszűnése kapcsán gyertyát gyújtottak a vonatért. Azóta igen sok eseményt megörökített, így: a BÉTAZEN, a Madzagfavi Napok eseményeit dokumentálja, fotózta a Békési Galéria, a Belencéres néptáncegyüttes, városi ünnepségek, bálak, civil rendezvények eseményeit. Nagy kedvence a zene, a zenélés és a számítógépes zeneszerzés. A nagyszerű fényképeket mindenkinek rendelkezésére bocsátotta. Városunk elmúlt tíz évének eseményeit munkái nélkül szinte fel sem lehetne idézni. A kedvtelés és a munka hozta össze Gazsó Jánossal, akivel együtt dolgoznak. 2012-ben alapították meg a Ga-Pix Kft.-t.

Több kiállítása is volt az elmúlt években. 2008-ban a Békési Galériában, továbbá a kulturális központ kápolnatermében, volt a BÉTAZEN keretében tematikus kiállítása, a Csuta Művésztelepen pedig mint alkotó vesz részt. Régi álma volt egy fotós klub megalapítása. Erre 2010-ben került sor és azóta több tábort is szerveztek. Az események fotózására mindig felkészülten megy. Tudja, hogy mikor mi fog történni és ennek megfelelően választja meg azt, hogy mit és honnan fényképez. Mint mondja, az okostelefonok és az internetes közösségi média megjelenése alapvetően megváltoztatta a fényképezést, a fényképek felhasználását. Ennek megfelelően a közel egymilliós fotótárat szeretné elérhetővé tenni a nagyközönség számára is. 2016-ban kiderült a szembetegsége, amelyet türelemmel és méltósággal visel, kezeltet. 2017-ben KÉSZ díjjal ismerték el munkáját. Tavaly a két hűséges munkatárs fotóiból készült el az Ízig-vérig Békés című könyv. Jelenleg az irodalom felé is nyit, főként novellákat ír.

Gellénné Körözsi Eszter

Igazi békési személyiség és kiemelkedő tanáregyéniség. Népes településünk társadalmi közegében indult el életútja, iskolái idekötötték az érettségiig. Nagyszerű tudós tanárok formálták személyiségét, gyarapították tudását a Szegedi Kis István Református Gimnáziumban. Tudásszomja kiemelte társai közül, szorgalma példás volt. Egyetemi tanulmányai során nem elégedett meg a kötelező penzumokkal. Olvasott és olvasott. 1980-ban a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán magyar-ének szakos tanári diplomát szerzett, még abban az évben az akkori Karacs Teréz Általános Iskolában kezdett tanítani. A képzésben nem állt meg, 1986-ban magyar szakos középiskolai tanári oklevelet szerzett. Szülőföldjéhez hű maradt, békési gyökerei megtartották. Itt adta és visszaadta a kapott tudást tanítványainak és környezetének egyaránt. Egész eddigi életében a műveltség ügyét kívánta szolgálni, és ebben teljesítménye mindenek felettien elismerésre méltó. Ő is egy első generációs értelmiségi, aki hosszú utat tett meg az elért minőség felmutatásához. 1989-ben a békési Ipari Szakközépiskolában helyezkedett el, 1992-től jelenlegi munkahelyén a Szegedi Kis István Gimnázium oktatója, 2015 –ben "Pedagógus II." minősítést szerzett.

A családban jelen volt a zene művelése, példaként állt előtte az édesapja önzetlen szolgálata a békési tűzoltó zenekar élén hosszú évtizedekig. A fogékonyság a szépre, a jóra, a lelki érzékenységre, az életörömök megosztására, mindez együtt van jelen az ő életében. Minden vállalt feladatához alázattal viszonyul. Szerénysége sokszor nem engedi láttatni azt az erőfeszítést, amely az ő sikereinek záloga.

Kötelességein túl vállal közösségeket szolgáló, megmozgató eseményeken közreműködést. Számíthatnak rá a könyvtárban, a múzeumban, a Nefelejcs Egyesületben és a sort lehetne folytatni. A magyar nyelv és irodalom tanáraként küldetés tudattal végzi oktató és nevelő pedagógiai munkáját. 2006-ban bekapcsolódott az ELTE magyar nyelvi tanszékén Dr. Szathmári István professzor vezetésével indult stilisztikai kutatócsoport munkájába, melynek eredményeképp megjelent Alakzatlexikonnak társszerzője volt. Ezen túlmenően élteti azokat a nyelvművelő tanfolyamokat, melyek a Békés-tarhosi szellemiséget is tovább éltetik, és a rangot a magyar nyelv,- és irodalom tudósok személyes megjelenése is megadja. Kiemelkedő érdeme Gulyás György testamentumával azonosulva a helyi kóruskultúra fenntartása, valamint törekvése a zenei életben való aktív szakmai jelenlétre. Iskolája kórusa mellett hosszú évek óta tagja a Békési Református Gyülekezet kórusának is.

Szolgálat volt az ő eddigi élete iskolában és iskolán kívül egyaránt. Érdemei mellett szól, hogy férjével igazi szerető, biztonságos otthont biztosítottak három gyermeküknek.

A méltatottunk 1964-ben született egy békési értelmiségi család második gyerekeként. Szülői, főként édesapai élményeit sokszor emlegeti ma is, példaképként gondolva rájuk. A Szegedi Kis István Református Gimnáziumban érettségizett. 1987-ben tv műszerész végzettséget szerzett a 611-es Alfredo Lima szakközépiskolában. 1988-ban videó operatő-szerkesztő bizonyítványt kapott a Film Főigazgatóság képzésének elvégzése után. A Duna Tv belső képzésének sikeres letudása után 1998-ban operatőr-vágó végzettséget szerzett. 2009-ben a Szegedi Tudomány Egyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán diplomázott pedagógia szakos tanári szakon, kiemelten a gyermekvédelem és média pedagógiára koncentrálva. 1988-1933 közt a Békési Kábeltelevízió Kft ügyvezetője, ahol a műszaki tervezés-kivitelezés, a helyi televíziózás kiépítése, üzemeltetése, új technológiák meghonosítása volt a feladata. 1993-ban megala-pítja a LEZO Kft-t, mely ma is működik. Ennek ügyvezetőjeként a helyi televízió működtetése, a műszaki tervezés-kivitelezés, javítás, fejlesztés, a marketing, a filmkészítés volt a feladata. 1996-2001 között a Magyar Tv, a Duna Tv külső operatőr-vágója, feladata volt a híradós tudósítások és magazinos kisfilmek készítése. 1998-tól az előbbiek mellett a Hálózat Tv, Sport1, Tv2, Viva, Pax Tv, Msat, Szeged Tv, Hír Tv, helyi televíziók munkatársa saját gyártású műsorokkal, híradós tudósításokkal, klipekkel, kisfilmekkel, egyéb képi anyagokkal. 1998-2007 között a Beach és a Torony rádió munkatársa, kiépítője, fejlesztője volt. 2000-ben az Eötvös Lóránd Geodéziai Intézetnél részese speciális kamera kifejlesztésének és szakmai filmeket készített. 2003-ban Lakitelki Népfőiskolában a kistérségi és kisközösségi televíziók IV. filmszemléjén különdíjat kapott. 2005-től a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület tagja. 2007-től a Békés-Tarhosi baráti kör tagja, marketingese. 2009-től a Jókai Színház videotechnika és mozgókép kultúra tanára, de dolgozik a Harruckern János Közoktatási Intézmény Színitanházában tanárként, és a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnáziumában pedagógusként is. A színház (színitanház-szcénika), a cirkusz (artistaképző intézet) közel áll hozzá, most épp Budapesten váltja meg a világot, ahol bevezették a színház és porond technikus képzést, melynek innovációja a nevéhez köthető, pesti bevezetésében úttörő.

2016-ban a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodája Békés településén valósította meg a "Közösségi mozi és médiaműhely" című országos program megyei projektjét, melynek egyik koordinátora, felelőse és oktatója volt, ahol a video film készítését tanította. 2017-ben Országos filmes találkozón és szemlén ünnepelték a közösségi amatőr filmezést Lakitelken az NMI szervezésében, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, ahol iskolai csapatával vett részt. 2016-17-ben a Magyar Teátrumi Társaság "Színházat vegyenek!" pályázatán a Ragány Miksa és Vámos Zoltán által beadott videók alapján a Jókai Színház elnyerte "Az évad legjobb színházi büféje" és "Az évad legjobb színházi széke" díjakat. Ugyancsak 2017-ben lett KÉSZ díjas a Békés Tv és Vámos Zoltán is, aki édesapja után a második díjazott a családban. Diplomáján ez áll: e díjat kedves városának, Békésnek határtalan szeretetében fogant, mélyen humanista lelkületű, ihletett képi ábrázolással megalkotott műsoraival, filmjeivel és keresztyéni alázattal végzett kimagasló tevékenységével érdemelte ki. De 2017 itt még nem ért véget, hiszen eddigi legnagyobb elismerését is ez az év hozta: Taiwanban másodmagával vehette át az OISTAT (a színház technikusok világszervezete) által kiadott oklevelet, melyet a "Technical Invetion Prize 2017" című pályázatra beadott és a kiállítottak közé beválogatott munkájuknak köszönhettek. Az ún. PDLC fóliát ők alkalmazták először színpadon, mint díszelembe épített dramaturgiai eszközt. Az OISTAT az egész világból 13 munkát választott be erre a kiállításra Taipeibe.

Ha röviden jellemezni próbálnánk, akkor empátia, közösségszemlélet, jó kommunikációs készség, folyamatban való gondolkodás, kreativitás, tanulásvágy, szociális érzékenység, gerincesség, a naivitásig terjedő jóhiszeműség az, ami a leginkább jellemző rá. A Jobboldali Összefogás Békésért Polgári Kör megálmodója, alapítója, logójának elkészítője, igazi lokálpatrióta, aki sosem hagyta el szeretett városát, mindig ellenállt a kísértéseknek. Az itt maradás nem lemaradás, vallja ő is több nemzetközi szinten is elismert békésivel együtt.

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!