Ételek, amik csökkentik a koleszterint


Cikksorozatunk szerzője Dr Jeszenszky Attila a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

Egyes ételek megelőzik a koleszterin emésztőrendszerbe való kerülését, megkötik, és egyúttal kivonják azt a szervezetből. Míg más ételek telítetlen zsírokat tartalmaznak, melyek meggátolják a koleszterin felszívódását.

Omega-3-ban gazdag halak
Az omega-3 zsírsavak kimutatottan megelőzik a szívrohamot, valamint nagyon jó hatással van az idegrendszerre is. A halak közül is, a lazac jelentősen csökkenti a koleszterinszintet. Érdemes lecserélni a telített zsírsavakat omega-3 zsírsavakra.

Fokhagyma
Fokhagymát szinte majdnem minden ételbe tehetünk. Ezzel jót tehetünk a koleszterinünkért, hiszen a fokhagyma egy igazi egészségvédő. Nem csak a koleszterinszintet csökkenti, hanem a vérnyomást is, ráadásul megakadályozza a vérrögök kialakulását, és még az immunrendszert is erősíti.

Étcsokoládé
A feketecsokoládé jótékony hatásaira csak manapság figyeltek fel, de már korábbi kísérletek is rávilágítottak annak jótékony tulajdonságaira. Ezen jótékony hatások azonban csak az étcsokoládéra vonatkoznak.

Olívaolaj
Az olívaolaj tele van telítetlen zsírsavakkal, melyek csökkentik az LDL koleszterint. A jó hír az, hogy az olívaolaj felhasználható a főzés egyik alapvető alapanyagaként. Készíthetsz belőle salátaöntetet vagy akár párolhatsz is vele halat és zöldségeket.

Fahéj
A legújabb kutatások szerint a fahéj csökkenti a vércukorszintet, és a koleszterint.

Magvak
Rengeteg tanulmány bizonyítja, hogy a dió, mogyoró, mandula és más diófélék mennyire jó hatással vannak a szívre. Kb. napi 50 gramm elfogyasztásával már jelentősen csökkenthető az káros koleszterin.

Leghasznosabb koleszterin csökkentő ételek

  • brokkoli
  • hal, halolaj
  • sárgarépa
  • rost dús ételek
  • citrusfélék
  • zöld leveles zöldségek

Érdemes növényi rostokban gazdag ételeket fogyasztani, hiszen a bennük lévő emészthetetlen rostok megkötik a koleszterint.

A Levendula Patika és Dr Jeszenszky Attila további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

Kristály Patika

Levendula Patika


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!