A rugalmasságnak a C-vitamin az alapja


Cikksorozatunk szerzője Dr Jeszenszky Attila a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

A kollagén nagyon különleges, nagyon fontos fehérjeféleség. A szépség, fiatalosság, rugalmasság és az általános egészség egyik legfontosabb őre.Kellő mennyiségű és kiváló minőségű kollagén hiányában szervezetünk sokkal gyorsabban öregszik.

Testünk teljes tömegének kb. 5-7%-a kollagénből áll. Testünk legalapvetőbb és legfontosabb vázát
ugyanis ez a leheletfinom, de rendkívül strapabíró, kollagénből felépülő háló alkotja.

Különösen sok kollagént tartalmaznak:

  • csontok
  • fogak
  • ízületek
  • ínszalagok
  • erek
  • bőr

Csontok és fogak
A csontok és fogak keménységét és szilárdságát a mész biztosítja. A mész fő építőeleme a kalcium. A kalcium azonban csak ennek a kollagénből készült, szinte elszakíthatatlan belső szerkezettel bíró hálónak a közeibe, réseibe tud lerakódni. A csontok és fogak alapját tehát egy pehelykönnyű, de drótkötél erősségű, kollagénből szőtt háló alkotja. Ez a különleges háló biztosítja a csontok rugalmasságát.

Ízületek
Az ízületi porcok, valamint az ízületek stabilitását biztosító ízületi szalagok és ízületi tok rugalmasságát, ellenálló képességét, strapabíróságát is elsősorban a kollagén biztosítja.

Izmok
Magukban az izmokban viszonylag kevesebb kollagén található, de az izmokat a csontokhoz kapcsoló ínszalagok épségéhez már nagy mennyiségű kollagénre van szükség.

Erek
Erős szövedékhez hasonló, bár annál sokkal finomabb kollagénháló garantálja az erek biztonságát, de csak abban az esetben, ha a kollagén valóban hibátlan minőségű és van belőle elegendő. Ennek hiányában a vénákon visszértágulat, a verőereken pedig sérülés és következményes érelmeszesedés jelenik meg.

Bőr
Bőrünk üdeségét a bőr alapvető vázát biztosító kollagén teremti meg. Ha a bőrben található kollagén mennyisége a szükségesnél kisebb, vagy nincs mód a kollagén frissen tartására, akkor bőrünk korán petyhüdtté válik, megjelenik a nemkívánatos narancsbőr, és időnek előtt ráncosodni kezd.

Egy 70 kg-os ember testében hozzávetőleg 12-13 kg fehérje található. Ez a fehérjemennyiség kb. 50 naponként, azaz kevesebb mint kéthavontateljesen újraépül. Ez az újraépítés-frissítés rendkívül vitaminigényes folyamat. A kollagén különleges szerkezetének felépítéséhez, a kollagén folyamatos megújításához nagy mennyiségű C-vitaminra van szükségünk. Ha nem jutunk elegendő C-vitaminhoz, akkor a kollagén szerkezete nem lesz igazán stabil. C-vitamin hiány egyenlő gyenge kollagén.

Részlet: Dr. Lenkei Gábor Mit érdemes tudni a kollagénről?

A Levendula Patika és Dr Jeszenszky Attila további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

Kristály Patika

Levendula Patika


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!

Cimkék:


c vitamin