Egy kis népzene a Suttyombával


Az utóbbi pár évben visszatérően üde színfoltként gazdagítja a Békés-tarhosi Zenei Napok programját a Suttyomba Zenekar koncertje.

A zenekar népzenét kedvelő, gyomaendrődi fiatalok összefogásával 1993-ban alakult. Nevük valójában egy kocsmai jelenet terméke, először Suttyomba Rt, majd egyszerűen Suttyomba Zenekar lett. Még ma is bátran vállalják e különös nevet, amely sokszor mosolyogtatja meg a közönséget. Repertoárukban megtalálhatók a történelmi Magyarország valamennyi tájegységének népzenéi, úgymint a kis-magyarországi, az erdélyi, a román, a felvidéki és a délszláv zenék.

Számos önálló koncert, népzenei előadás, bemutatóest és táncház áll a hátuk mögött. A Suttyomba név napjainkban már nem csak települési és megyei, hanem országos szinten is ismertté vált. Kiemelt figyelmet fordítanak az archaikus hangszeres hangzás és a népzenei eredetiség megőrzésére. Különösen ügyelnek az egyes ’adatközlő’ zenekarok stílusának, technikájának minél pontosabb átvételére, megőrzésére. Az általuk kedvelt tájegységek és falvak muzsikusainak zenéiből állították össze koncertjeik repertoárját. Nem áll messze tőlük a táncház, a koncert, a baráti rendezvényeken való közreműködés és a lakodalmi muzsikálás sem.

A Suttyomba Zenekar jelenlegi állandó tagjai - Szujó Zsolt (prímhegedű, citera), Schäfer Szilveszter (második hegedű, koboz), Bohák Endre (brácsa, kontra, dob, tekerő), Laurik László (nagybőgő, helikon), Makó Péter (fúvós hangszerek), Szabó Dániel (cimbalom, dob) - ez alkalommal is azzal a szándékkal állnak a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ színpadára, hogy egy jó hangulatú, emlékezetes koncerttel szórakoztassák 2018. június 21-én 18:00 órától a műfaj szerelmeseit.

A belépés díjtalan!

/Fotó: GA-Pix Fotó/


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!