Lábszagűző fekete tea


Cikksorozatunk szerzője Dr Jeszenszky Attila a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője

A kellemetlen lábszag gyakran visszatér, főleg meleg időben. A nyári időszakban a rossz szagok megszüntetésére nagymamáink például fekete teás lábfürdőbe áztatták a lábukat. Az esti lábfürdő egyébként is hasznos, próbáljuk fekete teában!

Legsűrűbben a talpon találhatók verejtékmirigyek, így nem meglepő a gyakori lábizzadás, leginkább akkor, ha zárt cipőt viselünk, de melegben sokszor a szandálok sem segítenek. Amikor az izzadság nem tud megfelelő mértékben eltávozni a lábbeliből, illetve a bőrünkről elpárologni, a talpon lévő baktériumok elszaporodnak, és kellemetlen szagot okoznak.

  • A fekete teás lábfürdő csökkenti az izzadást, a termelődő verejték mennyiségét a benne lévő csersav összehúzó képességének köszönhetően. Ez az anyag úgy mérsékli a verejtékmirigyek működését, hogy összehúzza a bőr pórusait, illetve elpusztítja a baktériumokat, így megakadályozza vagy korlátozza a rossz szagok terjedését.

A recept

- Öntsünk egy nagy méretű tálba 1 liter meleg vizet.
- Tegyünk bele 5 db feketetea-filtert.
- Hagyjuk kb. 10 percig ázni, majd vegyük ki a tasakokat.
- 30 percig áztassuk a lábunkat a fekete teás lábfürdőben naponta egyszer.
- Ezután gondosan töröljük meg a lábunkat, hangsúlyt helyezve a lábujjak közti részekre.

  • Nagyfokú lábizzadás esetén naponta 2 alkalommal, alaposan beszappanozva mossuk meg jól a lábat. Ne felejtsük el jól bedörgölni a lábujjak közét. A napi megfelelő lábhigiéné jelentősen hozzájárul a rossz szagok kirekesztéséhez.
  • További segítség lehet: szórjunk 4 kávéskanálnyi szódabikarbónát a cipőnk belsejébe. Hagyjuk hatni egy éjszakán át, majd másnap rázzuk ki belőle, mielőtt felhúznánk a cipőt. A szódabikarbóna beszívja a nedvességet és közömbösíti a szagokat.

Illatos, szép napot!

A Levendula Patika és Dr Jeszenszky Attila további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

Kristály Patika

Levendula Patika

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!