Aki belekóstol a fesztiválba, a csabai kolbász szerelmese lesz


A 22. Csabai Kolbászfesztivál ünnepélyes megnyitóját pénteken este tartották a városi sportcsarnoknál, a Mokry Sámuel sátor nagyszínpadán.

Hégely Sándor fesztiváligazgató hangsúlyozta, hogy békéscsabaiak büszkék a hagyományaikra, büszkék arra, ami vidéki.

– Békéscsaba a kolbász fővárosa. A fesztivál küldetése, hogy felhelyezze a várost a turisztikai térképre, és hogy továbbörökítse a kolbászkészítés tudományát – emelte ki Hégely Sándor. – A fesztivál egyfajta esszencia a vidékből, és aki belekóstol, az a csabai kolbász szerelmese lesz. A négy nap alatt összesen több mint ezer csapat gyúr, és szombaton a világ legnagyobb kolbásztöltőversenyét rendezik 750 csapattal. Idén a mangalica hangsúlyosan van jelen a fesztiválon.

Dr. Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, a Csabai Kolbászfesztivál az első a legjobbak között, a helyi gazdaságot is előrelendíti. Szólt arról, a csabai kolbász 2013 óta hungarikum. Az újkígyósi származású Süli János, a Paksi Atomerőmű fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, hogy mindig csabai kolbásszal vendégeli meg a vendégeit.

Az idei fesztivál díszvendége Budapest. Pap Mária, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ divízióvezetője elmondta: hazánk fővárosa turistaként is megér egy utat. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke elmondta, hogy a csabai kolbász után a Csabai Kolbászfesztivál is lehetne hungarikum.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő sorolta az adatokat: az elmúlt 22 évben 1 millió 250 ezer látogatót vonzott a rendezvény, 6,5 tonna fűszert használtak fel a versenyzők a kolbász készítése során, és 120 kilométernyi kolbászt készítettek.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere azt mondta: a Csabai Kolbászfesztivál a csabai kolbász legnagyobb ünnepe, a csabai kolbász pedig a békéscsabai hagyományok legnagyobbika. Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy dr. Takács Árpád Békés megyei kormánymegbízottal közös levelet fogalmaztak meg. Javasolták, legyen a Csabai Kolbászfesztivál – azt követően, hogy megyei és nemzeti érték – hungarikum is, hiszen ez a békéscsabaiak és a Békés megyeiek szimbóluma.

– Október végén néhány napra az ország figyelme Békéscsabára szegeződik – mondta dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. – A csabai kolbász műalkotás, aminek elkészítéséhez mindenki ért, mint a futballhoz.

Thaiföld ugyancsak díszvendége a rendezvénynek. Az ázsiai ország nagykövete köszönetet mondott azért, hogy a thai kultúra bemutatkozhat a fesztiválon. A rendezvényt hivatalosan Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg. Előtte átadott egy dicsérő oklevelet Hégely Sándornak, tekintettel arra, hogy a fesztiváligazgató rengeteget tett a nemzeti gasztrokultúráért. Fekete Péter a rendezvényt kincsnek nevezte.

A fesztivál bevezető attrakciója volt a nemzetközi szárazkolbászverseny október 4-én a békéscsabai Rendezvénypajtában. A szakmai és médiazsűri döntése alapján a fesztivál kolbászkirálya, vagyis a verseny első helyezettje dr. Vincze Gábor békéscsabai pszichiáter főorvos lett. Így dr. Vincze Gábort illette meg a legjobb csabai készítőnek járó elismerés is. A második helyen Hrabovszky Zoltán (Békéscsaba), a harmadikon Kovács Árpád (Mezőberény) végzett. A díjakat a fesztivál ünnepélyes megnyitója keretében adták át.

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!