Tulajdonos- és gazdabarát megoldást lesz fúrt kút ügyben!


A kormány a fúrt kutakra vonatkozó engedélyezési moratórium meghosszabbítására irányuló javaslatát nyújtott be.

Benyújtotta a kormány a fúrt kutakra vonatkozó engedélyezési moratórium meghosszabbítására irányuló javaslatát az Országgyűlésnek. A javaslat értelmében mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az, aki engedély nélkül, vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítményt és annak fennmaradási engedélyét 2020. december 31-ig kérelmezi.

A moratórium meghosszabbítása nemcsak a házi vízigény kielégítésére szolgáló kutakat érinti, hanem a mezőgazdasági öntözési célt szolgáló fúrt kutakat is. A legalizált mezőgazdasági hasznosítású kutak tulajdonosai európai uniós vidékfejlesztési pályázatokon is elindulhatnak.

Fontos, hogy a fúrt kutak bejelentésénél egy tulajdonos- és gazdabarát megoldás érvényesüljön, ezt szolgálja az Országgyűlés előtt lévő törvénymódosítás is, amelyvárhatóan december első hetében kerül elfogadásra.

A határidő két évvel, 2020. december 31-ig történő meghosszabbítását a Fidesz és a kormány is támogatja. A módosítás két év toleranciát jelent az érintettek számára.

A jogalkotó feladata még az eljárási rend tisztázása, azaz, hogy mit kell pontosan tenniük 2020. december 31-ig az ilyen kutak tulajdonosainak. Az egyeztetések megkezdődtek.

Természetesen a vízbázisok védelme mellettleginkább a gazdák, a fúrt kutak tulajdonosainak érdekeit kell szem előtt tartani.

Ha bármilyen díjkötelezettséget rónak ki a bejelentéshez kapcsolódva, akkor ezeket a kutakat nem fogják a tulajdonosok bejelenteni, és nem valósul meg az eredeti cél, hogy megtudják, hány ilyen kút létezik Magyarországon, melyre a további jogalkotáshoz van szükség.

Amíg az eljárásrendet tisztázó jogszabály nem jelenik meg, addig a tulajdonosoknak semmilyen kötelezettsége nincs.

Az eljárási rendet várhatóan a jövő tavaszi jogalkotási időszakban határozza meg az Országgyűlés - tájékoztatta hírportálunkat Dankó Béla országgyűlési képviselő.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!

Cimkék:


fúrt kutak