Többletforrást kaptak megyei pályázatok


A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázói némely támogatott és már szerződéssel rendelkező projekt kivitelezése közben szembesültek azzal, hogy egyes pályázatok az eredetileg tervezett – és megítélt - költségkeretből nem valósíthatók meg, a hiányzó összeget pedig önerővel nem tudják pótolni.

Költségnövekményi problémájukkal megkeresték a Békés Megyei Önkormányzatot, melyet továbbítottunk az Irányító Hatóságnak (IH). Az Irányító Hatóság vezetője – a többlettámogatási igények hatékony kezelése érdekében – felkérte a területi szereplőt (Békés Megyei Önkormányzat) és a közreműködő szervezetet (Magyar Államkincstár), hogy vegye fel a kapcsolatot a projektgazdákkal, és közösen vizsgálják meg a költségnövekménnyel érintett projekteket. Az IH vezetője külön utasításban meghatározta a feladat végrehajtásának szakmai feltételeit. Ennek alapján az Irányító Hatóság a területi kiválasztási eljárásban kiválasztott projekt műszaki-szakmai tartalom csökkentését a támogatás arányos csökkentése nélkül jóváhagyja, amennyiben arra a projekt céljának és indikátorvállalásainak megvalósításához elengedhetetlen tevékenység költségnövekedésének fedezete érdekében kerül sor.

A kedvezményezett az egyeztetést és a vizsgálatot követően a projekt tartalmát ésszerűsítve a Magyar Államkincstárhoz benyújthatta költségnövekményi igényét. A költségnövekmények eljárási szabályait a 17/2017. (II.1) Kormányrendelet tartalmazza, mely szerint, amennyiben a támogatási szerződés megkötését vagy a támogatói okirat kiadását követően merült fel költségnövekmény, és az nem éri el a projekt eredeti támogatási összegének a 15%-át, az integrált területi program forráskerete terhére kapnak többletköltséget. Amennyiben a költségnövekmény 15 és 30% között van, akkor igazságügyi szakértő kirendelése szükséges, melyről az államháztartásért felelős miniszter gondoskodik. Ha a költségnövekmény mértéke elérné a támogatási szerződésben vagy támogatói okiratban szereplő eredeti támogatási összeg 30%-át, a költségnövekmény nem támogatható.

2018. 11. 27-én megjelent a Magyar Közlönyben a Békés megyét érintő költségnövekményi kormánydöntés. A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Zalai Mihály támogató hozzájárulási nyilatkozata mellett többletforrást kaphatnak az alábbi megyei projektek:

TOP-1.4.1-15-BS1-2016-00009 azonosító számú Gólyahír bölcsőde építése Dévaványán

TOP-4.2.1-15-BS1-2016-00013 azonosító számú Szociális étkeztetéshez kapcsolódó konyha fejlesztése Hunyán

TOP-4.2.1-15-BS1-2016-00037 azonosító számú Nappali szociális ellátás infrastruktúrájának fejlesztése Orosházán

TOP-1.4.1-15-BS1-2016-00036 azonosító számú Óvodai ellátás fejlesztése a hátrányok leküzdése érdekében Nagykamaráson

TOP-2.1.3-15-BS1-2016-00012 azonosító számú Belterületi vízrendezés IX. ütem Gyomaendrődön


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!

Cimkék:


pályázatok top