Papp Bálint, EHF mester edző


A folyamatos fejlődés, képzés a kulcsa mindennek. Ezt az igazságot bizonyította be Papp Bálint, felnőtt csapatunk edzője. Aki vasárnap átvette az EHF mesteredzői diplomát Párizsban.

Évről évre változnak a követelmények, ebben a felgyorsult világban. Évről évre nagyobb elvárások vannak mind a játékosok, mind az edzők felé. Edzőink évről évre képzéseken vesznek részt, mivel a szabályozás megköveteli a képzéseket és a fejlődést. A Békési FKC edzői is folyamatosan napról napra készülnek és próbálnak lépést tartani, fejlődni az új elvárásoknak.

Papp Bálint Békésen kezdett el edzőként dolgozni a gyerekekkel és már mondhatni egy évtizede benne is maradt ebben a csapatban. Ahol folyamatosan kislépésekkel indult el a fejlődés útján. A pici gyerekekkel kezdett még, és mára felküzdötte magát rengeteg tanulással, képzéssel a felnőtt csapathoz. Bálint szakmai tudása kimagaslónak számít a mezőnyben, olyan elszántság és tisztelt van benne a sportággal szemben, amiről sok mindenki példát vehetne. Ez az elszántság és akarat vezette Bálintot egészen az EHF mesteredzői diploma átvételéig.

Bálinttal az elmúlt hétről beszélgettünk, hogyan telt Párizsban az utolsó megmérettetés.

- Hogyan zajlott a mester edzői képzés, hogy jutottál el Párizsban?
- Igazából három részből tevődött össze a vizsga kurzus, az első lépcsőfok januárban volt Horvátországban, majd Győrbe folytattuk, ahol elméleti és gyakorlati kurzuson vettünk részt. Illetve az utolsó állomás Párizsban volt, amire rengeteget kellett készülni.

- Milyen volt a vizsga, mikből épült fel?
- Győrbe megkaptuk a tételeket, illetve a szakdolgozati témákat, amit el kellett készítenünk szeptemberig angol nyelven. Az én szakdolgozatomat dr. Wolfgang Pollany bírálta. Majd ezután következett a párizsi utazás, ahol meg kellett védenünk szakdolgozataink. Két napban történt a vizsgáztatás, power pointos előadással, hipotézisekkel, diagramokkal kellett alátámasztani, megvédeni szakdolgozatunkat.Két részre voltunk osztva, én az osztrák dr. Wolfgang Pollany és a szlovén Martha Bon csoportjához kerültem.

- Ha két nap alatt túl voltatok a vizsgán, akkor a hét további részében milyen programokon vetettek részt?
- Hétfőn vizsgáztunk le, majd szerdán közölték az eredményt. Ezek után a hét további részén elméleti és gyakorlati előadásokon vettünk részt. Illetve megnéztünk két elődöntős mérkőzést, plusz én személyi szerint maradtam még a döntőn is. Vasárnap volt az egész képzés lezárása, amikor kézhez kaptuk az EHF mester edzői diplomát, illetve a pro licenszet.

- Gratulálunk az eddigi elért eredményeidhez. Ilyen fiatalon ezt kimagasló teljesítmény, ha jól értekeztünk a Magyarországon biztos, hogy a legfiatalabb EHF mesteredző vagy. Hogyan sikerült mindent összeegyeztetni, hogy eljuss idáig?
- Igen, itthon biztos, hogy a legfiatalabb vagyok, kint is a képzésen meg voltak lepődve, a csoportban is a legfiatalabb voltam. Rengeteget köszönhetek a családomnak és a páromnak, akik mellettem álltak, illetve a Békési Férfi Kézilabda Clubnak. Sokat kellett készülni, mind a csapatomhoz a nap, mint napi helytállásokért, illetve a vizsgára is. De megérte.

- Gratulálunk még egyszer! Kicsit pihenjél most az ünnepek alatt. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és még sikeresebb 2019-es évet kívánok!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!