Ötszázezer órát szolgáltak a Békés megyei polgárőrök


Forrás: Virág István Emlékoldal
Helyszin: Újkígyós
Elnöki fórumot tartott 2019. január 12.-én az újkígyósi művelődési házban dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke.

Lipták István a BMPSZ Felügyelő Bizottság elnöke, a fórum moderátora köszöntötte a megjelenteket:

Dr. Túrós Andrást, az OPSZ elnökét, Takács Árpád kormány megbízott képviseletében Hajdú Gábor tü. alezredest, a Békés Megyei Védelmi Bizottság titkárát, Cseh Istvánt, az OPSZ Etikai Bizottság elnökét, Dr Polyák Zsolt r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsos Békés Megye Rendőrfőkapitányát, Kiss András tü. ezredes, Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei igazgatóját, Békés megye járásainak rendőrkapitányait, a települések polgárőr-polgármesterit és az egyesületek elnökei, Gulyás László alezredes honvédelmi referens, a Békés Megyei Védelmi Bizottság titkár-helyettesét, Kolozsi Józsefet a Városi Polgárőrség Törökszentmiklós elnökét. Bozó Józsefet Újkígyós alpolgármesterét, Gyarmati Sándort a BMPSZ elnökét, BMPSZ elnökség tagjait valamint az Újkígyósi Polgárőr Egyesület tagjait.

Dr. Túrós András az OPSZ elnöke tájékoztatást adott a polgárőrség 2011 – 2019. közötti fejlődéséről, eredményeiről és hatékonyságáról.

- Az utóbbi nyolc év a polgárőrség aranykora – mondta az elnök. Megszületett a Polgárőr Törvény, hatalmas anyagi és technikai támogatást kapott a polgárőrség. A Kormányzat évente több mint 1 milliárd 50 millió forint támogatása segíti a polgárőrség munkáját. Szakmai tevékenységek kapcsán ismertet a külömböző programokat. (Nagyvárosi Bűnmegelőzési Program, 300 x 100 Program stb,,,) 2017-ben létrejött a Polgárőrség Határvédelmi tagozata. Nyolc év alatt gyökeresen magváltozott a polgárőrség, amelyet minden területen elismernek. A polgárőrök bűnmegelőzési tevékenységükkel, évi 9 millió szolgálati órával járultak hozzá a közbiztonság erősítéséhez. Jövővel kapcsolatban kéréseket és elvárásokat fogalmazott meg az elnök.

1./ Minél több közterületi, rendőrséggel közös járőrszolgálatot kell ellátni, a lakosság biztonságérzetének érdekében, ez vonatkozik a külterületi járőrszolgálatra is.

2./ Alacsonyabb osztályú labdarugó mérkőzések biztosítása.

2019. év az " Egyesületek Éve " lesz. Sokkal több figyelmet kell fordítani az egyesületekre.

A hozzászólások sorát Dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok Békés Megye Rendőrfőkapitánya nyitotta meg. Gratulált az elért eredményekhez, és biztosította jelenlévőket, hogy Békés Megyei Rendőrkapitányság teljes személyi állománya a stratégiai partnere a polgárőrség mellett áll.

Kiss András tü. ezredes, Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei igazgatója a polgárőrség és a Katasztrófavédelem közötti jó kapcsolatról beszélt. A polgárőrség helyi viszonylatban a település szeme. Megköszönte a polgárőrök eddigi önzetlen tevékenységét.

Izsó Gábor Békés város polgármester elmondta, a közbiztonság egy fontos tényező a települések életében. Békés megye biztonságos, köszönhető a Rendőrségnek és a Polgárőrségnek. A láthatóság mindig a biztonságot erősíti, ezért jó a polgárőrök közterületi járőrszolgálata. Megköszönte a többi polgármester társa nevében is a polgárőrök munkáját.

Gyarmati Sándor BMPSZ elnöke elmondta, hogy 2018. évben több mint 500 ezer szolgálati órát teljesítettek a polgárőrök, ezért szükséges a ruházat cseréje. Mert a sok szolgálat során a ruházat kopik! Fórumokra szükség van, ezért a BMPSZ több oktatást is szervez. Szükségesnek és fontosnak tartja a rendőrséggel közös járőr szolgálatot. Ígéretet tett, annak megduplázására. Az elmúlt héten a békési polgárőrök egy ilyen közös szolgálat alkalmával egy földön fekvő személyt találtak. Bevitték a hajléktalan szállóra. Ezzel a cselekedetükkel egy életet mentettek meg. Krízis helyzetekben ( pl. extrém hideg ) jó lenne, ha a polgárőrség karitatív célra is felhasználhatna a működési támogatásra kapott összegből. Bejelentette, hogy 2019. évi Békés Megyei Polgárőr Nap Újkígyóson lesz megrendezve július 20.-án, melyre szeretettel vár mindenkit.

Bozó József Újkígyós alpolgármestere köszönetét fejezte ki, hogy Újkígyóson lett megrendezve a 12. Elnöki Fórum. Szeretettel vár mindenkit a megyei Polgárőr Napra.

Tímár József Kötegyán Polgárőrség elnöke ismertette saját tapasztalatait a polgárőrség múltjából - napjainkig. A problémákat sem rejtette véka alá.

Dr. Túrós András a fórum zárásaként elmondta a Békés Megyei Polgárőrök Szövetsége az OPSZ egyik legstabilabb, legmegbízhatóbb tagja. Békés megyében egység van, mely nagyon fontos.

Dicséretes az önkormányzatok és a polgárőr egyesületek harmonikus, jó kapcsolata, melyre jó példákat lehet találni Békés megyében.

Bejelentette, ezer darab edr rádiót kapnak a rendőrségtől, amelyekből Békés megyébe is várhatóan 50-60 darab érkezik majd

Tételek: 1 - 20 / 41 (3 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!