Cseh testvérvárosa lehet Békésnek?


Csehországban tett látogatást a minap Izsó Gábor polgármester vezetésével egy békési delegáció.

A mintegy 500 kilométerre fekvő Kyjov város vezetőivel egy ott élő, de békési gyökerekkel rendelkező és rendszeresen hazalátogató személy, Sprta József révén vették fel a kapcsolatot. A morvaországi településen nyitottan fogadták a háromfős békési küldöttséget, igyekeztek megismertetni őket a település múltjával, jelenével, mindennapi életével.

- Az egykor jelentős iparvárosban – az üveggyártás és gépgyártás központjában – ma is hangsúlyos az ipari élet, alacsony a munkanélküliség, a lakosok jól élnek, a település tiszta és rendezett – mesélte élményeit Izsó Gábor. A polgármester hozzátette: megfigyelése szerint nem hiányzik a polgáriasultabb középkorú réteg, amely stabil hátteret ad és bíztató jövőt jelent Kyjovnak. Hangsúlyos a város életében a hagyományőrzés, a zenei és más művészeti élet, jó az oktatási intézmények helyzete. A helyiek büszkék önkéntes tűzoltóságukra, ez máris egy kézzelfogható kapcsolódási pont a két város között.

Izsó Gábor viszontlátogatásra hívta meg Kyjov polgármesterét az őszi Madzagfalvi Napok idejére, hogy az ismerkedés tovább folytatódhasson és esetlegesen egy újabb testvértelepülési kapcsolat köttessen.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!