Az idei az építés éve lesz az agráriumban


A 2019-es év az építés esztendeje lesz a magyar agráriumban, hiszen mintegy 620 milliárd forint beruházási támogatás érkezik az ágazatba – mondta Nagy István agrárminiszter kedden Mezőhegyesen.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés Megyei Igazgatósága által szervezett fórumot megelőző sajtótájékoztatón a miniszter kiemelte, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. jó példa arra, miként lehet a hagyományokra, tradíciókra építeni, hogy "átvigyük az agráriumot a 21. századba".

A 2019-es esztendőt az építés esztendejének hirdettük meg a magyar agráriumban, hiszen 620 milliárd forint megítélt beruházási támogatás szolgálja a fejlődést. A szaktárca irányításával rövidesen megkezdi a működését a Nemzeti Öntözési Központ, amelyet tíz éven keresztül, évi 17 milliárd forintos infrastruktúra fejlesztéssel kívánunk fejleszteni – mondta Nagy István.

Az agrárminiszter hozzátette, Mezőhegyes olyan fogalom, amely megkerülhetetlen a magyar agrárium történelmében és a 21. században is.

Az előremutató párbeszédnek a gazdák a haszonélvezői

Az eseményen együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Ménesbirtok Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója, illetve a NAK Békés Megyei Igazgatóságának vezetője. Dr. Kulcsár László NAK-elnök az együttgondolkodás, és a stratégiai párbeszéd fontosságára hívta fel a figyelmet, ami – mint fogalmazott – már most is példás az agrárium szereplői között.

Hangsúlyozta, hogy Békés megyében közvetve vagy közvetlenül mindenki érintett az agráriumban, hiszen a térség történelmileg predesztinált az agrárgazdaságra. Kifejtette, átlagosan 25 aranykorona értékű földterületen gazdálkodnak az emberek, az 500 ezer hektár termőföld mintegy 97 százaléka megművelt. Az elnök megjegyezte, hogy 2010 óta példaértékű a párbeszéd a kormány és az agrárkamara között, majd úgy fogalmazott: az előremutató párbeszédnek a gazdák a haszonélvezői.

Pap István Tibor vezérigazgató leszögezte, hogy a ménesbirtok és a megyei agrárkamara is érdekelt a kölcsönös információcserében, a szakmai rendezvények közös megszervezésében, de számos más területen is segíthetik egymás munkáját

Agrárigazgatási központ létesül Mezőhegyesen

A térség fejlődése érdekében még ebben az évben komplex hatósági és agrárigazgatási központot nyitunk Mezőhegyesen. Erről már a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott beszélt a fórumon. Takács Árpád kifejtette, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy helyen lehet majd intézni a kormányablak szolgáltatásait, a földhivatali, földügyi igazgatási, agrártámogatási vagy vadászati ügyeket. Hozzátette, ugyancsak ebben az épületben kap helyet a falugazdász és a megyei agrárkamara is, amely ennek a térségnek is új lehetőséget ad, párhuzamosan a ménesbirtok fejlesztésével.

A rendezvényen köszöntötték "Az Év Agrárembere" versenyen a "fiatal gazda" kategóriában országos döntőbe jutott, és mind a tíz kategóriát tekintve a legtöbb közönségszavazatot bezsebelő Szebegyinszki Georginátis.

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!