Opera? Kaland!


Operakaland néven rendezett előadást a Nefelejcs Irodalmi Kör és a Szegedi Kis István Református Gimnázium április 9-én a gimnáziumban. Ennek előadója egy operaénekes, a magyar opera nagykövetre volt.

Clementis Tamás operaénekes számos szerepet játszott már világhírű operákban és szívügye a foglalkozása megismertetése másokkal. Mint mondta, a munkája a kedvtelése is.

Telt ház előtt tartott prezentációval egybekötött előadást a gimnáziumban, amelyet énekléssel színesített. Megtudhattuk tőle, hogy az Egyesült Államoktól a Távol-Keletig számos országban megfordult és ugyan a szülei az orvosi pálya felé terelgették, de ő a színházat választotta. 25 évesen lett az Operaház munkatársa. Előadásában az opera műfajáról és kialakulásáról hallhattunk, majd külön kitért Mozartra, aki a kedvenc szerzője az előadónak.

A Figaro házasságáról az előadásában egy énekszámot is meghallgathatott a közönség, akik megtudhatták, hogy az opera egy drámai műfaj, amelyet mindig élőzene kísér és erősítés nincs. A színészektől a technikai munkatársakig és a zenészekig több száz ember dolgozik egy-egy előadás sikeréért. Az éneklés nagyon megterhelő feladat és egy énekes az előadás után 3 napig "nem vethető be". Hazánkban jelenleg két épület alkalmas operák előadására: a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház. Ez utóbbi az egyik legjobb akusztikájú épület Európában.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!