E-mail: info@bekesmatrix.hu | Telefon: 06/20/935-16-83

Húsvét, az ünnepek ünnepeForrás: Békés Város ÖnkormányzataMegjelent: 2019 Április 19. ( Péntek ) 07:34
Dr. Pálmai Tamás alpolgármester, a KÉSZ elnökségének tagjának ünnepi köszöntője.

"Ha pedig Krisztus nem támadt fel, nincs értelme a mi tanításunknak, s nincs értelme a ti hiteteknek sem." (1Kor 15,14)

A keresztény tanítás szerint húsvét ünnepe és Krisztus feltámadása elválaszthatatlan egymástól. Mégis annak veszélye, hogy az ünnep lényege felhígul, gyakran még a hitét gyakorló keresztény embert sem kerüli el. Nemcsak a pogány szimbólumok, hanem sokszor a népszokások is észrevétlenül, ártalmatlannak tűnő módon belekeverednek a keresztény ünnepekbe. Így mosódik össze halottak napja és mindenszentek ünnepe a halloween vigyorgó fényével. Így lesz a karácsonyból, Jézus születésnapjából félreértelmezett szeretetünnep, és a húsvétból, a feltámadás ünnepéből csupán tavaszváró, tojásfestő és kisnyúlsimogató hosszú hétvége.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége húsvét közeledtével úgy véli, hogy a vallási kozmopolitizmus és szinkretizmus nem jó irány. A Krisztus feltámadását hirdető húsvét fénye az, amely Isten ember iránti szeretetével tölti be a világot, és megvilágítja mindennek az értelmét.

Húsvét ünnepe átfogja az üdvösség titkának egészét: a szenvedés, a halál és a feltámadás egységét. Átmenet a keresztből a dicsőségbe, az Úr átmenete a halálból a föltámadott életre. Mindez jelzi a mi átmenetünket is a bűn halálából a kegyelem isteni életére, a végső átmenetet a földi zarándoklásból az örök hazába.

A KÉSZ fontosnak tartja, hogy a figyelemelterelő korszellem ellenére a húsvéti misztérium lényege, Krisztus feltámadása legyen ünnepünk középpontjában. A kereszténység célja, hogy élő kapcsolatban tartsa az embert a feltámadt Krisztussal. Húsvét emiatt centruma és fókusza ünnepeinknek.

a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége elnöksége nevében:

Dr. Pálmai Tamás alpolgármester, a KÉSZ elnökségének tagja


Figyelmeztetés ikon
BékésMátrix fizetett reklám!
Érdekelhet még...
Ezt már olvasta?