Kiemelt cél, hogy a magyar gazdák erősek legyenek


Magyarország nem létezhet agrárgazdaság nélkül, éppen ezért a kormány nem engedheti meg, hogy Brüsszel ne legyen tekintettel a magyar gazdatársadalom érdekeire.

A mezőgazdaság versenyképessége érdekében elengedhetetlen a mezőgazdaság hazai és uniós támogatása, ezek a közösségi források nem ajándékok, hanem megilletik Magyarországot – hangsúlyozta Tuzson Bence az ország első integrált hatósági és agrárigazgatási központja, a mezőhegyesi Kantár épület ünnepélyes átadó ünnepségén.

Mezőhegyes az ország szélén, de a figyelem középpontjában és a magyarság közepén fekszik. A határ menti települések ugyanis híd szerepet töltenek be Magyarország és a Kárpát-medence magyarsága között – nyomatékosította a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára. Tuzson Bence emlékeztetett, a második világháború után Magyarország műemlékeinek 40 százaléka maradt meg. Örömteli, hogy Mezőhegyesen ez az arány 100 százalék, így ez az emeletes, fagerenda-vázas (fachewerkes) műemlék is megmaradt. Egy ilyen épület esetében nem csak puszta falakról beszélünk, nem csak emlékként kezeljük, hiszen ezek az épületek a múltból közvetítenek a jelennek, és üzennek a jövőnek is – mondta.

Kiemelt célunk, hogy a magyar gazdák erősek legyenek, termékeik pedig keresettek legyenek a hazai és közösségi piacokon is. A kormány mindenben segíti a mezőgazdaság szereplőit – húzta alá Tuzson Bence.

Mintegy ötezer gazda élete lesz könnyebb

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke arról beszélt, Mezőhegyes a Dél-Alföld egyik ékszerdoboza, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számára megtiszteltetés, hogy ebben az ingatlanban kapott helyet, és öröm, hogy a felújításnak köszönhetően új életszakasza kezdődik az épületnek. Győrffy Balázs kiemelte, azzal, hogy a kormányhivatal és az agrárigazgatási központ egy épületben talált új otthonra, a mezőhegyesi falugazdász körzetközpont munkatársai 18 település 5 ezer gazdálkodójának az életét, ügyintézését tudják megkönnyíteni. Hozzátette: Békés megye a NAK szempontjából kiemelten fontos, ezért nem csak térségi, de országos jelentőségű értékmentés az épület felújítása. "Fontos, hogy a jövő szolgálatába állítsuk az ingatlant, csapjunk a lovak közé!" – fogalmazott.

Igazgatási központtá is válik Mezőhegyes

A mai nap különösen fontos, hiszen két évvel ezelőtt határoztuk el, hogy olyan együttműködési megállapodást kötünk az agráriummal, ami egész Békés megye szempontjából meghatározó jelentőségű és alapvető pillére a megye fejlődésének. Az ország jövőjét a vidék fejlődése, népességmegtartó képessége határozza meg. A térség fejlődése érdekében itt és most komplex hatósági és agrárigazgatási központot nyitunk, amely országosan is egyedülálló kezdeményezés. Mezőhegyes nem csak gazdasági, kulturális és örökségvédelmi központ, de a mai nappal hatósági, igazgatási központtá is válik. Ez azt bizonyítja, hogy a gazdatársadalom és a kormányhivatal, a kormányzat hiteles, szavatartó és megbízható szövetségesei egymásnak. Ezért a mai nap az ígéret megtartásának a napja – hangsúlyozta köszöntő beszédében Takács Árpád.

A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott a Miniszterelnökség, valamint a NAK országos és megyei vezetőinek is köszönetet mondott a támogatásért, de szólt a ménesbirtokhoz kapcsolódó területeket és a környező településeket érintő öntözésfejlesztési programról is.

Háromszázharminc milliós kormányzati támogatás

Az állam 2018 februárjában vásárolta meg Mezőhegyes Város Önkormányzatától az egyes források szerint 1894-ben (más források szerint 1913-ban épített) Kozma Ferenc utca 11. szám alatti, úgynevezett Kantár épületet. Magyarország Kormánya a műemléképület felújítására, megmentésére hazai forrásból bruttó 260 millió, a Kormányablak kialakítására ezen felül újabb bruttó 72,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított.

A támogatás felhasználásával az 538,6 négyzetméter nettó hasznos alapterületű ingatlanban négy munkaállomásos Kormányablak, földhivatali ügyfélszolgálat, az Agrár – és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály ügyfélszolgálata, és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is helyet kapott. Az integrált agrárigazgatási központ egyik fő feladata, hogy a megye mezőgazdasági szempontból legértékesebb vidékén közelebb vigye a szolgáltató, ügyfélközpontú hatóságot, az ott intézhető ügyeket az agráriumból élőkhöz.

A Békés Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztálya kihelyezett irodával segíti a térségben élő gazdálkodók ügyeinek, kifizetési kérelmeinek intézését. A vadászati hatósági feladatok körében trófeabírálatra, illetve nagyvad azonosítók kiadására is lehetőség lesz, vetőmag és szaporítóanyag termeléssel összefüggő, valamint növény- és talajvédelmi hatósági feladatokat is ellátnak az integrált hatósági és agrárigazgatási központban. A Kantár épületben talált új otthonra a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága Mezőhegyesi Falugazdász Körzetközpontja, illetve a Mezőkovácsházai Járási Hivatal kihelyezett földhivatali ügyfélszolgálata is.

A beruházás részeként a 152 négyzetméter alapterületű Kormányablak mellett háttériroda és tárgyaló épült a földszinten, valamint itt kapott helyet a szerverszoba is. Továbbá négy iroda, teakonyha, szociális blokk és egy 75 négyzetméter alapterületű multimédiás berendezésekkel felszerelt előadóterem is létesült. Az épület teljes elektromos és gépészeti hálózatát felújították, kialakították a tűzjelző-, videó és beléptető rendszereket. Hőszigetelték a zárófödémet, megtörtént a homlokzat festése, új tetőfedést kapott az épület, de felújították a két akadálymentesített felvonót is.

(Békés Megyei Kormányhivatal)


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!