| E-mail: info@bekesmatrix.hu | Telefon: 06/20/935-16-83 | Facebook.com/bekesmatrix

ANZAC DAY, AZ AUSZTRÁL NEMZETI EMLÉKNAPForrás: Ausztráliai és Békési Polgárok EgyesületeMegjelent: 2019 Április 29. ( Hétfő ) 14:54
Az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete és a Szegedi Kis István Református Gimnázium tanulói 2019-ben ismét meghívást kaptak az ausztrál nagykövetségtől az ANZAC DAY-re.

A megemlékezést minden év április 25-én tartják a háborúkban elesett ausztrál és új-zélandi katonák emlékére. Az ANZAC csapatok (az ANZAC szó az Ausztráliai és Új-Zélandi Hadtest kezdőbetűinek a rövidítése) 1915. április 25-én Gallipolinál szálltak partra, azért hogy az antant oldalán részt vegyenek a Dardanellák ostromában. A hónapokon keresztül tartó ostrom során mintegy 8500 ausztrál és 2700 új-zélandi katona vesztette életét. A megemlékezésre először 1916-ban került sor, azóta az ANZAC DAY Ausztrália és Új-Zéland egyik legfontosabb nemzeti emléknapja.

A gallipoli partraszállás hajnali időpontja miatt a megemlékezés a világ minden táján 05.45 órakor veszi kezdetét.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az egyesület tagjai a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium 12 tanulójával együtt vehettek részt a megemlékezésen. A kb. 40 perces szertartás után a békési küldöttség tagjai hivatalosak voltak az ausztrál nagykövetségen megrendezett állófogadásra, ahol a diákoknak lehetőségük volt találkozni a nagykövetség dolgozóival, illetve a többi meghívott vendéggel.

A nagykövetség ebben az évben az egyesület elnökét, Juhász Zoltán cukrászmestert és fiát, ifjabb Juhász Zoltánt kérte fel az állófogadáson feltálalt torták elkészítésére. Az Ausztráliában nagyon népszerű sárgarépa torta, valamint a magyar édességeket képviselő Eszterházy torták nagy sikert arattak a meghívott vendégek körében.

Minden egyes tortát egy ANZAC DAY-re emlékező ostyával díszítettek. Az ANZAC DAY idei hivatalos plakátja a háborúkban áldozatos munkát vállaló nővérek bátorsága előtt tiszteleg. Az első világháborúban több mint 20 ausztrál nővér vesztette életét, mialatt mások életét próbálta megmenteni. Az ő áldozatvállalásukra hívja fel a figyelmet a 2019-es plakát.

Az ausztrál nagykövetségi fogadás után egy többórás bécsi városnézés következett szabad programmal egybekövetve. A tanulók többsége még soha nem járt az osztrák fővárosban, így a program nem hivatalos része is óriási élményt jelentett számukra.

Egyesületünk ezúton is szeretné kifejezni köszönetét és háláját az ausztrál nagykövetségnek a meghívásért, illetve köszönetet mondani Palatinus Pál igazgató úrnak, aki lehetővé tette számunkra, hogy a Szegedi Kis István Református Gimnázium iskolabuszával kiutazhassunk a megemlékezésre.
Embed kód:

<embed src="https://bekesmatrix.hu/api/embed.php?alias=93251_anzac_day_az_ausztral_nemzeti_emleknap" width="650" height="430">

Érdekelhet még...
Ezt már olvasta?