Tizennegyedik alkalommal adták át KÉSZ díjat!


Az idei díjazott: Sipos Lászlóné Dr. Kovács Mária nyugalmazott főiskolai tanár.

Sipos Lászlóné Dr Kovács Mária díjátadón elhangzott méltatása:

1952-ben született Békésen egy három gyermekes parasztcsalád legkisebb gyermekeként. A családban három lány nevelkedett. Ritka szépek, csinosak és nem mellékesen, okosak is voltak. Így a szülök támogatták gyermekeik tovább-tanulását a helyi gimnáziumban, majd ottani eredményeiket látva, segítették őket felsőfokú tanulmányok megszerzésében is. Mindhárman pedagógus diplomát szereztek.

Díjazottunk 1970-ben érettségizett. Egy kis kitérőt tett az egészségügy felé. A Békési Fogászati Rendelőben lett asszisztens. Munka mellett elvégezte a két éves fogászati asszisztens-képző iskolát. A mára legendás hírűvé vált Dr. Lulay László mellett kezdett dolgozni, majd Dr. Puskás Ildikó asszisztense lett. Olykor alkalmam volt nekem is rendelni a segítségével. Megragadott különös személyisége. Nagyon jó beszélgetésekre emlékszem vissza, melyek tárgya nem a fogászati munka szépségeivel volt kapcsolatos. Bölcsész identitásra utaló gondolatok megfogalmazása, az elvont kérdések felvetése már előre sejtést engedett arra vonatkozóan, hogy nem asszisztensként éli le dolgos éveit.

(Példák elmondása)"Doktor úr – nagyon vérzik!!!

Kierkegaard… Vagy-vagy

Ebben az időszakban bepillantást nyerhettünk bizonyos mértékig első szerelmének kibontakozásába, melynek folytatása a mai napig is jól működő házassága.

1972-ben kötöttek házasságot. 1973-ban a férjét behívták az akkori időben szokásos 2 éves sorkatonai szolgálatra. Díjazottunk hasznosan akarta tölteni ezt az időszakot is, és jelentkezett az egri Ho Si Minh Főiskola (mai nevén Eszterházy Károly Egyetem) magyar-angol nyelv tanárképző szakának nappali tagozatára, ezzel búcsút intve az egészségügyi pályának.

1.5 éves nappali tagozatos tanulmányait levelező szakon folytatta. Jó oka volt ennek a döntésnek is, ugyanis 1975-ben megszületett első gyermekük, Judit, 1976-ban megérkezett a családba második gyermekként Márton is. Ezek az örömteli események nem akadályozták meg abban, hogy 1977-ben a főiskolai tanulmányait befejezze Egerben.

1977-től 1994-ig magyar-angol szakos tanárként a békéscsabai Rózsa Ferenc gimnáziumban tanított. Ebben az időszakban - 1980-83 - között az ELTE BTK-án magyar nyelv és irodalomból szerez egyetemi diplomát.

1986-ban két fontos esemény aktív cselekvője – megszületett harmadik gyermekük, Ádám, és egyetemi doktori címet szerzett mai magyar nyelvészet és stilisztika témában.

1994-től 1996-ig a Békéscsabai Evangélikus Gimnáziumban folytatta tanári tevékenységét.

Még 1996-ban a Tessedik Sámuel Főiskola Pedagógiai Karán főiskolai docens lesz. Ugyanitt 2004-től 2012-ig, nyugdíjazásáig főiskolai tanár.

Ez idő alatt 1997 és 2000 között az ELTE BTK-ának PhD magyar nyelvészeti doktori programjában vett részt. 2003-ban magyar nyelvtudományból PhD fokozatot szerzett.

Több publikáció fűződik nevéhez, valamint választott tisztviselője a Drámapedagógiai Társaság Tanácsának is.

Hatszoros nagymama, (3 unokája Mezőberényben, 3 Németországban él.) Szeret énekelni. Gyermekkorától fogva, amerre útja vitte, mindig szerzett magának egy kórust, jelenleg a békési református egyház kórusában énekel.

Kedvenc előadója: Cseh Tamás

Kedvenc könyve Thomas Mann: József és testvérei

U.i.:

Legfiatalabb gyermeke adott segítséget a laudáció összeállításához. Nem hagyható ki néhány szó szerinti idézet tőle: "unalmában jelentkezett az egri "…"feleségül ment első, úgy néz ki, hogy egyben utolsó férjéhez"…."nem lohadt tanulási vágya"


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!