Folyamatos gyenge áradás áradás várható.


Tájékoztató a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság ár- és belvízvédelmi helyzetéről 2019. május 30-án.

Hidrológia – hidrometeorológia

A 2019-es naptári év januárban átlag feletti, februárban és márciusban jóval átlag alatti, áprilisban pedig kissé átlag fölötti csapadék hullott működési területünkre. Május hónapban sorozatos ciklonális tevékenységek érték el a Körösök vízgyűjtőjét, jelentős csapadékokat okozva. A májusi esők kompenzálták a február-márciusi csapadékhiányt, sőt május végére jelentős csapadéktöbblet alakult ki területünkön.

Május 30-án reggelig működési területünkön területi átlagban 121,1 mm csapadék hullott, ami 65,3 mm-rel haladja meg a sokévi májusi átlagot. Különösen sok eső esett az országhatár térségében, amit az alábbi csapadékeloszlási térkép is szemléltet.

Vannak területünkön olyan állomások (pl. Sarkad térsége), ahol a májusi csapadékösszeg majdnem eléri a 200 mm-t, és vannak olyan állomások is (pl. Békéscsaba május 29-én), amikor rövid idő alatt 57 mm lehullott csapadék mennyiséget regisztráltak.

A vízgyűjtő romániai, hegyvidéki területein helyenként szintén jelentős mennyiségű csapadék hullott, itt már 300 mm fölötti csapadékösszeg is előfordul (Biharfüred 324 mm) május hónapban, de több állomáson mértek 200 mm fölötti havi csapadékösszeget, csak Borossebesen 46 mm hullott az elmúlt este folyamán.

Az ismétlődő esők kisebb árhullámokat generáltak a Körösök vízrendszerében. Román területen jelenleg több kisebb jelentőségű mellékvízfolyáson van I. fokú készültségi szint fölötti vízállás. A főfolyók áradó tendenciájúak, de készültségi szint fölötti vízállást egyelőre csak a Fekete-Körösön Belényesről, és a Berettyón Szilágynagyfaluból jelentettek.

Magyar területen a folyók vízállása mindenütt készültségi szint alatti, de mindenhol emelkedő tendencia érvényesül. A folyamatos csapadék utánpótlás miatt várható, hogy I. fokú készültségi szintet meghaladó vízállás először a Fekete-Körösön Antnál alakul ki holnap a reggeli órákban, majd a folytatódó gyenge áradási ütem miatt - a hét végén, illetve a jövő hét elején - a teljes vízrendszerben mederteltségi állapot alakulhat ki.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint az elkövetkező napokban kissé csökken a csapadékhajlam, de mindennap várható 5 mm-es területi átlagot nem meghaladó csapadékösszeg területünkön.

Belvízvédelem

Jelenleg igazgatóságunk 7 belvízvédelmi szakaszán van készültség érvényben. Az elmúlt napon 59 fő vett részt a belvízvédekezésben.

I. fokú a belvízvédelmi készültség:

a 12.04. Holt-Sebes-Körösi, 12.09. sz. Mezőberényi és a 12.10. Dögös-Kákafoki belvízvédelmi szakaszokon.

II. fokú a belvízvédelmi készültség:

a 12.03. Gyomai, a 12.05. Kettős-Körös jobb parti, a 12.06. sz. Hosszúfoki és a 12.08. sz. Élővíz-csatornai belvízvédelmi szakaszokon.

A bel- és külterületek belvíz-mentesítése érdekében több közbenső átemelő – nagyobbrészt automata telep – üzemel. A tájékoztatónk elején leírt hidrometeorológiai körülmények miatt a folyókon árhullámok vonulnak le, ennek következtében megszűnt a belvizek folyókba történő gravitációs levezetési lehetősége, ezért az érkező vizeket a szivattyútelepek emelik a folyókba. Ahol szükséges a 24 órás folyamatos üzem, ott a védekezés II. fokú készültség keretében történik. Az őrjárások területén az őrszolgálat kezeli a vízkormányzó műtárgyakat, olvassa a vízmércéket, gondoskodik a vízfolyás-gátló akadályok eltávolításáról. A szivattyútelepi gépészek biztosítják a szivattyútelepek igény szerinti üzemeltetését.

A tegnap délutáni és esti órákban több helyen, rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullott. Dévaványa térségében – nem hivatalos mérőállomáson – 80 mm feletti csapadékot is mértek. Az éjszaka folyamán Dévaványa belterületének mentesítése érdekében el kellett indítani a Folyáséri szivattyútelepet, Telekgerendás területén pedig provizórium (mobilszivattyú) telepítése vált szükségessé.

Jelenleg összesen 24 szivattyútelep (ebből 4 folyamatos üzemben) üzemel igazgatóságunk területén. A kézi vezérlésű szivattyútelepek közül 3 folyamatosan (éjjel-nappal) működik. 2019. május 29-én az átemelt víz mennyisége 1 255 ezer m3 volt. A periódus kezdete óta (2019. 04. 30.) összesen 12 821 ezer m3 vizet emeltünk át.

Szabó János

igazgató


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!