Mikor van szükség plusz magnéziumra?


Cikksorozatunk szerzője Dr Jeszenszky Attila a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

Bár a kiegyensúlyozott táplálákozás fedezi a szervezet napi magnézium szükségleteit, a fokozott izommunka, a gyakori stressz és nyugtalanság, a környezeti zajártalom, a várandósság, néhány betegség és számos egyéb élethelyzet azonban szükségessé teheti plusz magnézium bevitelét. A magnéziumpótlásra szolgáló patikaszerek ugyan vény nélkül kaphatók, alkalmazásukkal kapcsolatban néhány dologra nem árt odafigyelni.

  • A magnézium szedése általában kúraszerűen történik; négy–hat hétig történő alkalmazás általában már érezhető hatással jár.
  • A napi adagot célszerű a nap folyamán egyenletesen elosztva, két-három részletben bevenni.
  • Jellemző mellékhatásként a híg széklet és a hasmenés fordulhat elő.
  • Az alkohol gátolja a magnézium szervezetbeni felszívódását és fokozza annak a kiürülését is. A magnézium szedésének ideje alatt az alkoholfogyasztás nem javasolt.

Mely gyógyszerek együttadásakor kell figyelni?

Számos gyógyszer szedése csökkenti a szervezet magnéziumszintjét, ennek a pótlására figyelmet kell fordítani.

  • Különösen igaz ez egyes vízhajtóknál, amelyek a víz mellett a sókat is eltávolítják a szervezetből.
  • Az ösztrogén-tartalmú fogamzásgátlót szedő nőknél is jelentkezhetnek az alacsony magnézium-szinttel összefüggő panaszok.
  • Ha valaki vastartalmú gyógyszert, étrend-kiegészítőt is szed, célszerű azt a magnéziumhoz képest 2-3 óra eltéréssel bevenni, mivel a vas és a magnézium gátolja egymás felszívódását.
  • A csontritkulásra ható gyógyszert szedőknél legalább 2-3 óra eltérés a bevételi időpontok között már elegendő ahhoz, hogy a csontritkulás kezelésére szolgáló szer fel tudjon szívódni, és azt ne akadályozza meg ebben a magnézium.
  • Bizonyos típusú antibiotikumok szedésekor az antibiotikum és a magnézium bevétele között legalább 2 órának kell eltelni; mert a magnézium gátolja az antibiotikumok felszívódását.

A Levendula Patika és Dr Jeszenszky Attila további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

Kristály Patika

Levendula Patika


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!