| E-mail: info@bekesmatrix.hu | Telefon: 06/20/935-16-83 | Facebook.com/bekesmatrix

XLIII.BÉTAZEN - MagvetésForrás: GA-Pix Fotó - BékésEsemény időpontja: 2019 Június 27. ( Csütörtök ) 10:00
Június 27-én tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Magvetés Református Konferenciát, melynek célja a Szegedi Kis István Református Iskola tantestülete, a református egyházközség és a kívülálló érdeklődők eligazítása egy-egy aktuális témában.

A program hagyományosan a Békés-tarhosi Zenei Napok rendezvényeinek sorába illeszkedik.

Idén a "Történelmünk sötét pillanatai" összefoglaló címet adták a tanácskozásnak. Először Bagita Attila történelemtanár Erdély 1918-1919-es elvesztéséről beszélt, és azokról a hazai és nemzetközi folyamatokról, melyek ehhez elvezettek.

A témát valamelyest folytatva Szegfű Katalin újságíró azt a történelmi eseményt idézte fel, amikor 1919. április 26-án a Magyarországra benyomuló, megszálló román királyi katonai csapatok elérték Békést, és a helyi vörösök provokációjára válaszul 12 ártatlan békési civil személyt a Fehér-Körös partjára állítva kivégeztek. A korábban keveseket foglalkoztató témában az előadó évek óta folytat kutatásokat, felkeresve a még élő leszármazottakat is. Az előadás során ilyen interjúkból is hangzottak el részletek.

Zárásként dr. Petneházi Zsigmond egyházmegyei jogtanácsos a magyarországi zsidóság 75 évvel ezelőtti tragédiájáról, a holokausztról és ennek is Békés megyei sajátosságairól, egyben ennek emlékezetéről tartott előadást. Zárszavában elmondta, hogy jövőre valamely egyházi évfordulóra építve tartják majd meg az immár 12. Magvetés Református Konferenciát.

XLIII.BÉTAZEN - Magvetés konferencia a Református templomban.Képeink :

A képek akár eredeti méretben is elérhetőek a GA-Pix - Minden ami Fotó! weboldalon!Érdekelhet még...
Ezt már olvasta?