Kiállításon a közfoglalkoztatás.


Hetedik alkalommal rendezték meg a Békés Megyei Közfoglalkoztatási Kiállítást

A kormány elkötelezett abban, hogy minél több hátrányos helyzetű embernek munkát biztosítson, de az értékteremtő közfoglalkoztatás egy munkaerőpiaci eszköz, átmeneti megoldás – hangsúlyozta dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkár a Békés Megyei Közfoglalkoztatási Kiállítás megnyitóján.

A Belügyminisztérium támogatásával hetedik alkalommal rendezte meg a kormányhivatal a Békés Megyei Közfoglalkoztatási Kiállítást, ahol idén 59 település mutatkozott be. A Szent István téren megrendezett esemény felszólalói a közös munka, a közös gondolkodás, a közösségépítés, illetve az értékteremtés fontosságát hangsúlyozták.

kiállítás lehetőséget teremt a megyei települési önkormányzatok számára, hogy bemutassák a járási startmunka mintaprogramok keretében előállított termékeiket és eredményeiket.

Békés megyében született meg a közfoglalkoztatási kiállítás ötlete és immáron hetedik alkalommal köszönthetem a rendezvény résztvevőit – mondta dr. Hoffmann Imre. A helyettes államtitkár kifejtette: idén már az ország tíz megyéjében rendeztek, rendeznek közfoglalkoztatási kiállítást.

A gazdaság fejlesztése és a foglalkoztatási helyzet további javítása érdekében a kormány ösztönző támogatásokat biztosít – egészítette ki. A Belügyminisztérium által meghirdetett gazdaságfejlesztési programban országosan 50 település, Békés megyéből Kaszaper, Kevermes és Nagykamarás vesz részt – mondta dr. Hoffmann Imre.

Az értékteremtő közfoglalkoztatás rendszerét 2011-től kezdődően folyamatosan alakítottuk – emelte ki a helyettes államtitkár, majd közölte: míg 2011-ben országszerte havonta átlagosan 76 ezren vettek részt a közfoglalkoztatásban, ez a szám 2016-ra elérte a 223 ezer főt, 2019 júliusában viszont a közfoglalkoztatási havi átlagos létszám 103 ezer körül alakult. A startmunka mintaprogram keretében idén 180 milliárd forint áll rendelkezésre, jövőre pedig 140 milliárd forint lesz a közfoglalkoztatásra fordítható forrás – emelte ki dr. Hoffmann Imre.

Évről-évre kevesebben vesznek részt a közfoglalkoztatásban, ez a gazdaság fejlődését tükrözi, és érték az is, hogy a kormányhivatal bemutatja a közfoglalkoztatás keretében előállított kincseket, hiszen itt alapvetően hozzáadott értékekkel találkozunk – emelte ki Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

A Békés megyei önkormányzatok számos értéket állítottak elő, azt is mondhatjuk, hogy új értéktár született a régiek talapzatán – hangsúlyozta Takács Árpád. A kormánymegbízott hozzátette: a közfoglalkoztatottak sok esetben a saját kezük munkájával építették az üzemet, tették le a településük megmaradásának alapjait.

Nekünk Békés megye az otthonunk, így felelősek vagyunk érte és egymásért is – nyomatékosította a kormánymegbízott.

A rendezvényen első ízben átadták a kormányhivatal által hagyományteremtő szándékkal alapított Békés Megye Közfoglalkoztatásáért díjakat. Idén Battonya, Békéscsaba, Csanádapáca, Csorvás, Dévaványa, Kevermes, Kétegyháza és Sarkad önkormányzata, valamint a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság képviselői vehették át a kitüntetést dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkártól és Takács Árpád kormánymegbízottól.

A rendezvényen részt vett Ambrus Ilona, a Pénzügyminisztérium gazdálkodásért felelős helyettes államtitkára és dr. Kovács József országgyűlési képviselő is.

(Békés Megyei Kormányhivatal)


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!