Átadták a kormányablakot a békéscsabai MÁV állomáson


Átadták a MÁV állomáson kialakított kormányablakot Békéscsabán. A megyei közigazgatás életében nagy esemény a mai, hiszen egy történelmi épületben nyitja meg kapuit a kormányablak – hangsúlyozta Takács Árpád kormánymegbízott.

Szívesen jön az ember Békéscsabára, hiszen itt található Európa legnagyobb evangélikus temploma, a város komoly sportsikerekkel és – Ónodi Henriettának köszönhetően – olimpiai aranyéremmel is büszkélkedhet – mondta Tuzson Bence. Az államtitkár hangsúlyozta: az utóbbi időben hatalmasat fejlődött Békéscsaba, hiszen csak a Modern Városok Program keretében 439 milliárd forint összegű fejlesztés köthető a városhoz.

Tuzson Bence kiemelte: a kormányablakok a legközvetlenebb kapcsolatot jelentik a kormányzat és az állampolgárok között. Az új, egységes ügyfélszolgálati rendszernek köszönhetően az elmúlt években leegyszerűsödött az ügyintézés, egy ablaknál intézhetik ügyeiket az emberek – egészítette ki. Fontos, hogy odavigyük a lakossághoz az állam szolgáltatásait, ezért is került a kormányablak a vasútállomásra – jelentette ki az államtitkár. Tuzson Bence hangsúlyozta: közös célunk, hogy 2030-ra Magyarország Európa egyik legélhetőbb országa legyen. Ehhez jó családpolitikára, erős családokra, jól teljesítő, fejlődő gazdaságra, valamint arra van szükség, hogy megőrizzük a nyelvünket, kultúránkat, hagyományainkat, mert ez tartja össze a nemzetet – nyomatékosította.

Az 1858-as átadása óta az épületet számtalanszor átalakították, felújították, hiszen négy nap híján éppen 75 éve, hogy súlyos bombatalálat érte – emlékeztetett Takács Árpád. Az épület így joggal nevezhető a megújulás szimbólumának – tette hozzá a kormánymegbízott.

A vasútállomáson lévő kormányablak kialakításáért Takács Árpád köszönetet mondott a Miniszterelnökségnek és a MÁV Zrt. vezetésének is. A kormánymegbízott szólt arról, hogy a megyeszékhelyi központi kormányablakban tavaly 103 ezer ügyfél fordult meg, 2019 első félévében pedig 53 678-an keresték fel a Szabadság téri integrált ügyfélszolgálatot.

A kormány által jóváhagyott integrált közlekedésfejlesztési program 2012-ben indult el – mondta dr. Homolya Róbert. A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: 2015-ben Pécsen és Füzesabonyban adtuk át az első két kormányablakot, de a program 2016-ban teljesedett ki, így a békéscsabai MÁV állomáson immár a tizenharmadik vasútállomás kormányablak nyitja meg kapuit. Az is rendkívül fontos, hogy Békéscsabán nemcsak a pályaudvar, de Szajol-Békéscsaba között a vasúti pálya is teljesen megújult – egészítette ki. Ennek köszönhetően a közeljövőben már óránként százhatvan kilométeres sebességgel lehet közlekedni ezen a szakaszon, így a fővárosból gyorsabban megközelíthetővé válik a békési megyeszékhely – hangsúlyozta dr. Homolya Róbert.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő köszönetet mondott a kormányablakokban dolgozók szakszerű, gyors és udvarias munkavégzéséért, majd beszélt az M44-es gyorsforgalmi út és a 120-as vasútvonal fejlesztésének fontosságáról is.

A Békéscsabai Járási Hivatal Andrássy út 58. szám alatt lévő kormányablaka szeptember 18-án, szerdán 8:00 órától várja az ügyfeleket. A vasútállomáson elhelyezkedő kormányablak a tizenhatodik integrált ügyfélszolgálat Békés megyében.

A MÁV Zrt. közel 80 millió forint uniós támogatást nyert a kormányablak építészeti, gépészeti és elektromos kivitelezésére az "Állomásfejlesztési és integrált ügyfélszolgálat fejlesztési program" keretében. A Békés Megyei Kormányhivatal a kormányablak megnyitásához, működéséhez szükséges informatikai eszközök, bútorok, berendezési tárgyak és információs eszközök beszerzésére – hazai forrásból – mintegy 40 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A 267,4 négyzetméter alapterületű kormányablak kilenc munkaállomáson fogadja majd az ügyfeleket. Az ingatlanban az ügyfél- és az ügyintézői tér mellett tárgyalók, háttérirodák, irattár és egyéb kiszolgáló helyiségek kaptak helyet.

Az Andrássy út 58. szám alatti kormányablak munkanapokon 8:00–15:30 között állnak az ügyfelek rendelkezésére. A kedvező parkolási lehetőségek és a jó megközelíthetőség (a MÁV állomás főbejáratán keresztül) miatt a Békéscsabai Járási Hivatal Kormányablak Főosztálya szeptember 18-ától elsődlegesen ebben a kormányablakban fogja kiszolgálni a járműkereskedőket. Az új integrált ügyfélszolgálat a vidékről, közösségi közlekedési eszközzel érkezők kiszolgálását is lényegesen felgyorsítja, megkönnyíti, hiszen így helyben is intézhetik ügyeiket.

(Békés Megyei Kormányhivatal)


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!