Több fordulóban mérkőznek meg a szárazkolbászok a Pajtában


Az eddigi évek kolbászfesztiváli tapasztalatai alapján mintegy 120 termék közül választják ki a legjobbakat a pontozók úgy, hogy nem kell mindenkinek minden kolbászt megkóstolnia.

Többször felmerül ugyanis, hogy egy alma- vagy sajtfalatka elfogyasztása sem veszi el teljesen az ízüket az előző mintáknak. Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, az október 24-27. közötti, a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban és környékén rendezendő 23. Csabai Kolbászfesztivál bevezető programjának, az október 10-ei nemzetközi szárazkolbászversenynek a zsűrielnöke kiemelte: nem is szükséges mindenkinek minden kolbászt megkóstolnia ahhoz, hogy hiteles végeredmény szülessen.

– A Rendezvénypajtában a 40 tagú zsűriben helyet kapnak hentesek, kolbászkészítők, a kolbászt szerető, otthon is töltő közéleti emberek és a média képviselői is – hangsúlyozta Prohászka Béla. – A túlnyomó többség már sokadszorra pontoz, tehát tapasztalatokkal felvértezve áll a zsűrizés elé, a felszeletelt kolbászok mögé. Tízes csoportokban kóstolunk meghatározott számú terméket, sokszor azonban nem is kell annyit megízlelnünk, hiszen már a szín, a forma, a metszéslap és a kolbász állománya is sokatmondó. Minden csoport három-három mintát választ ki, és a 12, döntőbe jutott kolbászt mindannyian nagyon alaposan újra megnézzük, megkóstoljuk, bíráljuk, és jelentős eltérés általában az újrapontozásnál sincs. Ha viszont szükséges, még egy harmadik fordulót is tartunk néhány kolbászt kiemelve.

Persze, ahhoz, hogy a zsűri bírálhasson, és az értékes nyeremények, valamint a különdíjak gazdára találjanak, beküldött, beadott kolbászokra van szükség. Október 7-9. között, 10-18 óráig adhatók le a kolbászok a Rendezvénypajtában. Postai úton is küldhetnek versenydarabokat, a Csabai Rendezvényszervező Kft., 5600 Békéscsaba, Gyulai út 65/1. címre. A beküldők tüntessék fel a címüket, elérhetőségüket is.

– A rangos versenyen való győzelem kolbászkirályi címmel jár, és a helyezettek, különdíjasok is büszkék lehetnek termékükre – ecsetelte Prohászka Béla. – Ugyanakkor minden nevező hozzájárul ahhoz, hogy őrizzük, tovább növeljük ennek a világhírű terméknek az ázsióját. Egy olyan hungarikumról van szó, amit készítenek hentesek, ős- és kistermelők egyaránt és egyre többen. Sokan nem disznót vágnak, hanem húst vesznek, és abból állítanak elő családi recept alapján a saját szájízüknek megfelelő kolbászt. Vannak, akik készíttetnek kolbászt, rábízzák a töltést szakemberekre. Mindannyian nevezhetnek, és a pontozás alapján képet kaphatnak arról, másoknak mennyire ízlik, felel meg különböző szempontok alapján a beadott kolbász.

Prohászka Béla szólt arról, Békéscsabán, valamint a megye több településén továbbra is azt vallják: pálinkának és kolbásznak mindig kell otthon lennie, hogy ha váratlanul toppan be vendég, legyen mivel megkínálni. Az is igaz, hogy mindenki a saját termékére a legbüszkébb, azt tartja a legjobbnak, a kolbász a kamrák legféltettebb kincsei közé tartozik. A zsűrinek viszont van egy olyan hálás vagy éppen hálátlan feladata, hogy a sok jó termék közül is ki kell választania a legjobbakat.

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!