A kolbászjövőt megalapozza a fesztivál


A szárazkolbászversenyen Závogyán Magdolna és Mucsi Balázs is pontoz

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője is tagja lesz a zsűrinek a 23. Csabai Kolbászfesztivál bevezető eseményén, a nemzetközi szárazkolbászversenyen október 10-én a Rendezvénypajtában. Az ügyvezető családjával Kondoroson él, és minden évben vágnak disznót.

– A férjem keresi meg a sertéstartókat, és helyi gazdától vásárolja meg a legjobbnak ítélt, 200 kiló feletti jószágot. Ennek az érett húsa a legalkalmasabb a kolbászkészítésre – ecsetelte Závogyán Magdolna. – Marci fiam is otthonosan mozog már 19 évesen a kolbászelőállításban, gyúrja, fűszerezi, tölti a húst. A jelenleg 21 éves Sára lányom már 15 éves kora óta főzi a töltött káposztát. Természetesen a saját főzésű pálinka sem hiányozhat a háromnapos disznótorból, melynek része a családi, baráti vacsora. A disznóvágás előtti napon főként az előkészületek zajlanak, a végén pedig az elpakolás, a kóstolók elkészítése, majd a kolbászok, szalonnák, a sonka füstölése. Mindent úgy csinálunk, ahogy a szüleinktől, nagyszüleinktől tanultuk. A Csabai Kolbászfesztivál egyik küldetése, hogy a hagyományőrzést, a kolbászkészítés tudományának továbbadását szolgálja, például az ifjúsági versenyekkel óvodásoktól az egyetemistákig. A rendezvény ezzel a kolbászjövőt is megalapozza.

Závogyán Magdolna hangsúlyozta, elsősorban a férfiak ,,sportágának" tartják a kolbászkészítést, -zsűrizést, de úgy érzi, eddig sem vallott szégyent a pontozásnál, az általa is a legjobbnak tartott versenyművek értek el jó helyezéseket. Miként egész családja, ő is a csípős vastagkolbászt kedveli leginkább, tehát a pontozásnál, az íznél nála ez is fontos szempont lesz.

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója Tótkomlóson él, és ahogy fogalmazott a kolbász múltjával kapcsolatban: komlósi jellegű terméket készítenek Csabán. Ezzel arra utalt, hogy náluk is a szlovák hagyományokra épülő finomságot állítják elő a házaknál manapság is. A főigazgató odaadó híve a disznóvágásoknak, nála sem hiányozhat az éves programból. A kolbászt családi recept szerint készíti, és gasztronómiai versenyek zsűritagjaként sokszor különböző ételekben felhasználva is találkozik a termékkel.

– Az utánpótlás megteremtése nagyon fontos a kolbászkészítésnél – hangsúlyozta a főigazgató – Éppen ezért támogatjuk diákjaink részvételét a középiskolások október 25-ei gyúrásán. Úgy tudom, hogy az eddigi nevezések alapján a Békéscsabai Szakképzési Centrum indítja a legtöbb csapatot.

Mucsi Balázs kitért arra, a szárazkolbászok zsűrizésénél idén sem lesz könnyű dolguk. Biztos abban, hogy ismét kiváló felhozatallal találkoznak a tányérokon. Hozzátette, mivel negyven pontozó többfordulós bírálatán ,,esnek át" a versenymunkák, közös döntéssel a jók között is megtalálják a legjobbakat.

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!