A csabai Csabán az igazi!


Végigtekeregne Csaba körül a fesztiváli kolbász – Versenyek, fellépők és érdekességek a 23. Csabai Kolbászfesztiválon (Békéscsabai Városi Sportcsarnok és környezete, október 24-27.)

Csak a versenyeken tízezer kiló kolbászt gyúrnak idén október 24-27. között a 23. Csabai Kolbászfesztiválon a városi sportcsarnoknál. A négynapos rendezvényen elkészülő összes kolbász körbeérné Békéscsabát. Az idei fesztivál újdonsága, hogy az ifjúsági versenyt a nagyszámú jelentkezés miatt két napon bonyolítják le, korosztályok szerint.

Az eddigieknél jóval gazdagabb lesz a vasárnapi családi nap programja is. Október 27-én, vasárnap hajnalban három órakor két órára kell visszaállítani az órát, tehát a hajnalig fesztiválozók nyernek egy órát, illetve a vasárnap kilátogatók egy órával többet aludhatnak. A vasárnapi programok időpontjai pedig már az óraátállításnak megfelelően kezdődnek. A szokott módon a Gyulai út egy részét a fesztivál idejére három sávon lezárják.

A fesztivál felvezetése a nemzetközi szárazkolbászverseny október 10-én, csütörtökön. Negyven szakmai, közéleti és médiában dolgozó zsűritag pontoz, és kiderül, ki lesz az idei kolbászkirály.

A fesztivál versenyei

A fesztivál nyitónapján, október 24-én, csütörtökön 10 órától az óvodások, általános iskolások, 25-én, pénteken szintén 10 órától a közép- és főiskolások, valamint egyetemisták ingyenes kolbásztöltő versenyét rendezik meg a Mokry-sátorban 200-200 gárda részvételével. A nyitónapon, tehát 24-én, csütörtökön 10 órától a Munkácsy-sátorban a nyugdíjas klubok, egyesületek, civil szervezetek, nagycsaládosok és hátránnyal élők támogatott gyúróversenyét tartják meg várhatóan 50 csapattal. A főattrakció ismét a 26-i, szombati frisskolbászkészítő verseny lesz 750 csapattal, a nevezők mindkét nagysátorban, valamint a sportcsarnok küzdőterén gyúrnak 10 órától. Október 27-én, vasárnap 10 órától a Munkácsy-sátor a helyszíne a mangalica gyúróversenynek, a szabadtéri színpadnál pedig 9 órától a töltöttkáposzta-főző versenyt tartják.

A fesztivál fellépőiről

A négy nap alatt fellépnek a legnépszerűbb előadók a kolbászfesztiválon. Többek között a Saragossa Band, Kowalsky meg a Vega, a Neoton Família Sztárjai, a Magna Cum Laude, a Halott Pénz, a Punnany Massif, a Follow the Flow, a Band Of StreetS. Lesz Retro Rádió Party, benne TNT, Cory/Happy Gang, Kefir/V-Tech/, DJ Dominique. Koncertezik Horváth Tamás, a Bagossy Brothers Company is. A fiataloknak DJ Metzker Viktória, DJ Szecsei, DJ Lotfi Begi, DJ Hlásznyik, DJ Dandee, DJ Seolo szolgáltatja a jó hangulatot. Minden este video retro discóval zárják a napot.

Október 27-én, vasárnap, a családi napon a gyermekeknek a Kicsi Gesztenye Klubbal, a Buborék és az Alma Együttessel, a békéscsabai Napsugár Bábszínház Bolondos mesék című előadásával, a közlekedési élményprogramban Tóbiással és Balambérral, emellett Game Pub virtuális játékokkal, valamint Zöld sziget családi játszóházzal is kedveskednek. Ezen a napon a tíz év alattiaknak ingyenes a belépés, és a sült kolbászt, hurkát, cigánkát is féláron árusítják a vendéglátóhelyeken.

Még egy érdekesség: október 25-én, pénteken országos GamePub League of Legends E-sport verseny várja a közönséget.

A fesztiválról számokban

A kolbászfesztiváli sátorváros 15 ezer négyzetmétert foglal magában, de összesen 40 ezer négyzetméteren zajlik a rendezvény. Az eddigieknél is kényelmesebb, rendezettebb, szellősebb lesz a fesztivál a sportcsarnokban és zöldövezetében, valamint a Gyulai úton. A két nagysátor egyenként négyezer négyzetméteres, és a harmadik legnagyobb sátorban a mezőgazdasági, élelmiszeripari kiállítást és vásárt rendezik meg, mind a négy napon látogatható majd.

Családi és mangalicanap, látványdisznótorok

A még több programmal, a gyerekek kedvenc előadóival kibővített vasárnapi családi nap a mangalica népszerűsítésének a napja is lesz. Ennek az őshonos magyar fajtának a húsából rotyognak majd az ételek a bográcsokban a töltöttkáposzta-főző versenyen, valamint a csapatok ilyen húsból készített kolbászokkal versenyeznek vasárnap. Disznóvágást naponta rendeznek a Csabai Kolbászklub tagjai által, vasárnap mangalicát dolgoznak fel, csodálatos szalonnákat, sonkák készítenek. Az egyik napon az idei vendégváros, Érsekújvár csapata is bemutatja, náluk miként dolgozzák fel a sertést.

A Gourmet Bistro is felépül a fesztivál szívében

Hagyomány a fesztiválon a Gourmet Bistro működtetése is, kinyit az idén is. Ezt az exkluzív helyet azért hozták létre a fesztiválon belül, hogy a jegyet váltó vendégek párjukkal, családjukkal, vendégeikkel vagy üzleti partnereikkel különleges kulináris színvonal, udvarias kiszolgálás, szervírozás mellett élvezhessék a rendzvény hangulatát. A fesztivál nyüzsgő forgatagának szívében, mégis kissé elkülönítve épül fel a Gourmet Bistro VIP-sátor.

Igényes környezetben szórakozhatnak a vendégek, és a koncerteket a a VIP Club LED-falán követhetik végig egy üveg pezsgő és további gazdag, minőségi italválaszték mellett. Pénteken és szombaton is ízletes, svédasztalos vacsorával várják a vendégeket. A disznótoros ételeket a fesztivál hagyományos alapanyagaiból álmodják meg a séfek a mai konyhaművészeti trendek mentén.

A VIP-jegyet váltók a hangulatos környezetben kellemes lounge zenét, valamint népszerű előadókat hallgathatnak. Pénteken este zenél a Show & Bors Zenekar és a Singer Ladies, őket követi Rakonczai Imre, majd hajnal háromig a Video Retro Party. Szombaton este a MaMa VIBe kezd, utánuk játszik a Parno Graszt és ekkor is Video Retro Party zárja a hajnalig tartó műsort. Szóval, az exkluzív élmény nem csak kulináris lesz este héttől hajnal háromig, és akik kérik, azok számára mindezt meg is örökítik. Bővebb információk: csabaikolbaszfesztival.hu

Útlezárás három sávon, buszközlekedés

A Gyulai út egy szakasza is standokat alakítanak ki a fesztivál idején, emiatt Békéscsabáról Gyula felé egy sáv lesz járható, Gyuláról Békéscsabára a sportcsarnoktól mindkét sávot lezárják, és a Bajza utca felé terelik a forgalmat a programsorozat végéig. Az autóbusszal és vonattal érkezők az OBI előtt lévő autóbusz-megállóból helyi járattal kényelmesen kijuthatnak a fesztivál területére. A helyi járatok számai: 8A és 8V. Az autóval parkolás a szokott helyeken és módon történik. Érdemes a fesztivál idejére a különjáratokat tanulmányozni, főként a Békéscsaba – Gyula és a Békéscsaba – Békés vonalakon, hogy mikor indulnak az első és utolsó buszok.

Hégely Sándor fesztiváligazgató a rendezvényről:

,,Emlékszem még az ifjúsági versenynek a kezdeteire, amikor a gyermekek csak a szülők, nagyszülők, pedagógusok unszolására jöttek kolbászt készíteni, őrizni és ápolni ezt a nemes hagyományt. Mostanra viszont eljött az idő, hogy ketté kellett választani az ingyenes ifjúsági versenyt. Ez fantasztikus dolog, mert a kolbászkészítés hagyományának továbbadását mutatja, amire vevő minden fiatal korosztály."

,,A kistermelői sátor ismét megtelik kolbászkészítőkkel és portékáikkal. Sokan a fesztiválokon szereztek maguknak vásárlói kört, és vannak újak, akik most ismertetik meg áruikat a vendégekkel. Azt szoktam mondani, hogy a fesztivál egyfajta ,,keltetői" funkciót is ellát, új szereplők születnek a csabai kolbász piacán, felnőnek, majd már annyi terméket adnak el egész évben, hogy a bevételből ellátják a családjukat. Ezenkívül apáról fiúra száll a kolbászkészítés hagyománya. Nem egy olyan kolbászkirálya van a rendezvénynek, aki az édesapját követve nyert a szárazkolbászversenyen."

,,Minden évben azt gondoltuk, hogy az érdeklődést nem lehet már fokozni, mégis sikerült, várják a látogatók a fesztivált. A népszerűségét jelzi, hogy Békéscsaba 50 kilométeres sugarú körzetében már alig lehet szálláshelyet találni. A 20. rendezvényen számoltam ki, hogy az addigi fesztiválokon készített kolbászok hossza elérne a Viharsaroktól a fővárosig. Azóta ez a kolbászhossz tovább nőtt, de a szlogen maradt: ,,A csabai Csabán az igazi!"

A 23. CSABAI KOLBÁSZFESZTIVÁL RÉSZLETES PROGRAMJA ITT ÉRHETŐ EL!

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!

Cimkék:


program