Kedves Múzeumlátogatók!


Forrás: Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum
Helyszin: Békés, Széchenyi tér, 4
Felhívás a múzeumlátogatókhoz

Kedves Múzeumlátogatók!

Az utóbbi időben egyre többször lehet hallani a Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeummal kapcsolatban a nem éppen költői kérdést, hogy: "Mi végett van a világon!?"

Azok, akik hasonló kulturális intézményben dolgoznak, vagy csak jártak nálunk egy-egy rendezvényen (kiállítás megnyitó, Múzeumok Éjszakája, múzeumpedagógiai foglalkozás) tudják, hogy sokrétű tevékenységet folytatunk. De azért engedjék meg, hogy idézzem Szervezeti Működési Szabályzatunk legfontosabb pontját amit egyébként bárki elolvashat Békés város honlapján is:

"1/A. Általános feladatok: A muzeális értékű és jellegű tárgyi és dokumentációs anyag felkutatása, begyűjtése (megvásárlása), őrzése és védése Békés város területén. A muzeális anyag tudományos, közművelődési és gazdasági érdekeknek megfelelő állagmegóvása, nyilvántartása, feldolgozása, közlése, a tudományos eredmények közzététele. Részvétel a megye tudományos életében, együttműködés hazai és külföldi múzeumokkal, helyi szervezetekkel, intézményekkel."

Ezért szolgálnak nagy örömünkre azok az alkalmak, amikor valaki a szülei, nagyszülei, esetleg dédszülei tárgyainak pakolása közben, vagy csak egy régi ház vételekor az ott talál tárgyakat nem a tűzbe veti, hanem a békési múzeumra gondol és behozza azokat. Így mi a megfelelő keretek között meg tudjuk őrizzük azt az utókor számára, egy-egy kiállítás alkalmával meg is mutatjuk azokat az érdeklődő közönségnek, illetve nem egyszer fordult már elő, hogy örökösök kérésére mutattunk meg elődeik által beadott tárgyakat, fényképeket.

S, hogy miért is írom le mindezt? Mert sajnos sokan csak utólag értesülnek róla, hogy "mi végre van is a múzeum". Pedig sokkal inkább ajándékozták volna tárgyaikat nekünk, minthogy a "lomis" elvigye ingyen, vagy csak pár ezer forinttért, hogy aztán külföldön jól meggazdagodjon belőle.

A békési múzeum nem tud pénzt adni ezekért a "kincsekért", viszont azt garantálni tudja, hogy nemcsak az ajándékozónak, hanem az adott tárgy egykori tulajdonosának is fennmarad a neve az utókor számára, nyilvántartásunknak köszönhetően. Nem mellesleg ezekből a "kincsekből" áll össze a hozzáértő szakember kutatásai alapján lakóhelyünk, városunk, mi magunk története, ezekből a "kincsekből" olvashatják ki néprajzos kollégáink a régen itt élt emberek szokásait, hagyományait.

Tisztelettel: a békési múzeum munkatársai


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!