A legújabb csodatermés a földicseresznye


Cikksorozatunk szerzője Dr Jeszenszky Attila a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

A zsidócseresznye (más nevén hólyagcseresznye vagy arany földicseresznye) egy olyan fényes, narancssárga színű bogyó, mely a mexikói földicseresznyével áll a legközelebbi rokonságban.

A földicseresznye bogyója narancssárga és kicsit kisebb, mint a koktélparadicsom. A zsidócseresznyének trópusi, édes-savanykás íze van, mely leginkább a mangó és az ananász gyümölcsére hasonlít. Manapság egyre több felhasználási lehetősége van: koktélokba, salátákba, mártásokba és dzsemekbe is felhasználják, esetleg desszertként, fagylaltban, vagy csak simán magában fogyasztják.

Egészségügyi hatása

Nagymennyiségű vitaminnal, ásványi anyaggal és rosttal büszkélkedhet.

  • Magas az antioxidáns tartalma, mely kedvező hatással van a rákos betegekre és lassíthatják az öregedést.
  • A zsidócseresznyében található fenolvegyületek gátolják az emlő- és vastagbélrákos sejtek növekedését.
  • Gyulladáscsökkentő hatással is bír.
  • Segít az immunrendszer szabályozásában.
  • Rendkívül magas C-vitamin tartalom.
  • Magas K-vitamin tartalma a csontok egészségében játszik kulcsfontosságú szerepet.
  • Kiemelkedő lutein és béta-karotintartalma szembetegségekben fontos.

Hogyan fogyaszd?

A zsidócseresznye frissen vagy szárítva fogyasztható, miután a pergamenpapírhoz hasonlító héját eltávolítottuk. A gyümölcsöt magában, salátákban, turmixban, desszertekben, mártásokban, joghurthoz és müzlihez vagy lekvárként fogyaszthatjuk.

A Levendula Patika és Dr Jeszenszky Attila további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

Kristály Patika

Levendula Patika

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!