Polgárőrök, polgármesterek, polgárőr-polgármesterek


Forrás: Békés Vármegyei Polgárőrök Szövetsége
Helyszin: Újkígyós
Megjelent: 2020 Február 4. ( Kedd ) 07:19
Módosítva: 2020 Február 5. ( Szerda ) 11:58
A polgárőrség és az önkormányzatok együttműködése volt a témája annak a fórumnak, amelyet az Újkígyósi Polgárőr Egyesület szervezett február első hétvégéjén Újkígyóson. Mindez kiegészült egy hagyományteremtő disznótorral is, amellyel az egyesület kívánta megköszönni az egyesület tagjainak és családjuknak azt a munkát, amelyet egész évben végeznek a bűnmegelőzés jegyében.

2020. februárjának első hétvégéje a polgárőrségről szólt Újkígyóson, hiszen egy hagyományteremtő disznótorral indult a szombat reggel, majd komoly szakmai munka vette kezdetét a helyi rendezvényházban, amelynek témája ezúttal a polgárőrség és az önkormányzati vezetők közötti együttműködési lehetőségek megvitatása volt.

- Ezzel a szerény reggelivel és egy finom ebéddel szerettük volna megköszönni minden újkígyósi polgárőrnek és családjaiknak azt a kitartást, azt a szakadatlan munkát, amelyet egész évben tesznek Újkígyós közbiztonságának fokozása érdekében. Emellett meghívást kaptak azoknak a környező polgárőr egyesületek képviselői is, amelyek aktívan együttműködnek az egyesületünkkel, segítik, támogatják a bűnmegelőzési tevékenységüket – fogalmazott Mazán Csaba az Újkígyósi Polgárőr Egyesület vezetője. – A disznótoros reggelire eljöttek a megyei rendőrségi vezetők, valamint a települések polgármesterei, akik szorosan együttműködnek a megyében működő polgárőr szervezetekkel. A célunk az volt, hogy egy szakmai fórum, beszélgetés keretében megvitassuk azokat az irányvonalakat, amelyekkel a polgármesterek segíteni tudják az egyesületek tevékenységét, emellett a polgárőrség legfőbb stratégiai partnere, a rendőrség pedig ismerteti azokat a rendészeti vonalakat, ahol a polgárőrség hatékonyan be tud csatlakozni a munkába, úgy, mint a határvédelem, a külterületek védelme, a bűn- és balesetmegelőzés – mondta Mazán Csaba.

A vendégváró disznótoros reggelit követően a fórum vendégei a közösségi ház nagytermében kezdték meg a fórumot, ahol Gyarmati Sándor, a Békés Megyei Polgárőrök Szövetségének az elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd átadta a szót dr. Túrós Andársnak, az Országos Polgárőr Szövetség elnökének.

- Amikor ennek a fórumnak az előkészületei zajlottak, akkor mind Gyarmati Sándort, mind Mazán Csabát arra kértem, hogy önkormányzati jellege legyen. Hívják meg azokat a településvezetőket, képviselőket, hiszen a polgárőrség jövője két tényezőtől fog függeni. Az első, hogy milyen kapcsolatokat fog ápolni az állami szervezetekkel – így a rendőrséggel is -, másrészt milyen a kapcsolata az önkormányzatokkal – foglalta össze dr. Túrós András elnök. – Az elmúlt évtizedek eredményei alapján, a polgárőrségre szükség van Magyarországon, mind a közbiztonság védelmében, mind pedig a bűnmegelőzési tevékenységben. Én úgy vélem, hogy a polgárőrség hatékonyságának és fejlődésének a záloga, ha az önkormányzatok és az állami szervek a közeljövőben kialakítják a "polgárőrök szociális hálóját". Miért van erre szükség? Az elmúlt években növekedett a munkaerő mobilitás, csökkent a közösségi munka iránti érdeklődés és fiatalok bevonása is problémába ütközik. Ezért tartom fontosnak, hogy a polgárőrség hosszútávú fenntartása érdekében, olyan intézkedések történjenek, amely megoldást jelent a felsorolt problémákra. Meglátásom szerint az önkormányzatoknak saját hatáskörben kellene átgondolni, mivel "kedveskedhetnek" az önkéntes munkát végző polgárőröknek. Ezügyben kezdeményezni fogunk a TÖOSZ felé egy megbeszélést, hogy közösen gondolkozzunk el a felvetésen. Emellett az állami szervek részéről pedig nagy segítség lenne számunkra, ha a cégautó-adó adminisztrációs terhei kapcsán mentességet kapnánk, hiszen ez óriási terhet jelent az egyesületek számára. Vannak erre jó példák, mint a Honvédség, ahol az önkéntes tartalékos állomány, és az ehhez köthető szociális háló megszervezésre került.– mondta dr. Túrós András, majd hozzátette, jelenleg 1800 település van, ahol azt mondják, szükség van a polgárőrség működésére. Mindegyike egy olyan közösség, amely húzóerő lehet egy település életében. A polgárőr egyesületek sokrétűek, így számos területen képesek részt venni az önkormányzatok munkájának segítésében. dr. Túrós András beszéde zárszavaiban a polgárőrséget a modern hazafisággal azonosította.

A szót Mazán Attila, Almáskamarás polgármestere vette át, aki maga is a polgárőrség tagja.

- Nagy szeretettel köszöntök mindenkit Újkígyóson, a szülőhelyemen. Mi településvezetők, az adott településen élők úgy látjuk, hogy a polgárőrség komoly érték, amely egy olyan közösségi erő, amely egy település életében nélkülözhetetlen. Jelent biztonságot, együttműködést, közös gondolkodást a céljaink eléréséhez. A rendőrséggel közösen részt vesznek a bűnmegelőzésben, a közbiztonság megóvásában. Ahhoz, hogy ezek az egyesületek ilyen eredményesen működnek, köszönhető elsősorban az OPSZ-nek, a komoly szakmai támogatásért, a megyei elnököknek, illetve a rendőrségnek, akikkel közösen végzik a napi feladatellátást. A polgárőrök kivívták a társadalmi megbecsülést, hiszen felügyelik hazánk határait, fellépnek az illegális migrációval szemben. Emellett a rendezvények lebonyolításánál is mindig számíthatunk a polgárőrökre. A polgárőrség munkája valóban sokrétű. Én személy szerint elérzékenyültem, amikor láttam, hogy egy polgárőr őrizte egy település karácsonyfáját szent este, részt vesznek a külterületen élők megsegítésében. Emellett a hazánk területére beérkező migránsok felkutatásában, felderítésében is bekapcsolódtak a rendőrség és a Honvédség mellett. Mindezt köszönjük a polgárőröknek, a polgárőrségnek! – zárta szavait Mazán Attila polgármester.

A fórum folytatásaként Turcsán István, az OPSZ Határvédelmi Tagozatának munkáját mutatta be, ismertette a jelenlévőkkel a szolgálatok során tapasztaltakat.

Ezt követően dr. Polyák József Zsolt, rendőr dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány vette át a szót, aki egy szemléletes prezentációban mutatta be a rendőrség munkáját, amelyben aktívan részt vettek és részt vesznek a polgárőrök.

- Az elmúlt években számos területen kivették a részüket a polgárőrök a közbiztonság védelmében – legyen szó szórakozóhely ellenőrzésről, helyszínbiztosításról, járőrözésről – mondta dr. Polyák József Zsolt. – Ez a sokrétű munka, sokrétű feladatellátás egy komplex egésszé áll össze és jellemzi egy adott megye közbiztonsági helyzetét. Én személy szerint mindenhol propagálom, hogy a polgárőrség milyen kiváló munkát végez, milyen nagy szerepet játszik a közbiztonság védelmében. Emellett fontos feladatot is vállalt, hiszen az illegális migráció visszaszorításában is részt vesznek. Az elmúlt évek statisztikái is mutatják, hogy milyen sok jelzést adta ezzel a témával kapcsolatban, illetve egyéni, vagy közös szolgálat során hány migránst tartóztattak fel. Én úgy vélem, a polgárőrség legfőbb feladata a bűn- és balesetmegelőzés, illetve a lakosság segítsége. Tudom, hogy hány idős, külterületen élő embernek segítettek a polgárőrök, még fát is vágtak nekik, tüzelőt cipeltek, meglátogatták őket. Mindezt tették önállóan, illetve a rendőrséggel közösen. A jövőben, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság nevében próbálom elérni azt, hogy a rendőrség még több területen tudja támogatni a polgárőrséget, mind eszközökkel, mind képzésekkel – mondta a rendőrfőkapitány.

A fórum zárásaként dr. Túrós András, az OPSZ elnöke összefoglalta a nap legfontosabb gondolatait, összegezte az elhangzottakat és megszólította a jelenlévő polgármestereket, biztatva őket arra, hogy lépjenek be a polgárőrség soraiba. A fórumon megjelent dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere a rendezvény után bejelentette, hogy csatlakozik a polgárőrséghez, példáját több másik településvezető is követte, hiszen jelezték Gyarmati Sándor elnök felé belépési szándékukat.

(Szöveg: Erdős Csaba)

Tételek: 1 - 20 / 33 (2 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!