Február a Kettős Körösön


Cikksorozatunkban a Kettős-Köröst természetvilágát követjük végig – horgász szempontból - hónapról hónapra. Sorozatunk szerzője Szabószomszéd Sándor és Lukács Zoltán (fotó)

Ha lehet ilyet mondani, ez a hónap most szeszélyes, mint az április!
Ilyenkor nem nagyon tud tervezni a horgász.

Az időjárás tavaszt idézően melegedni kezdett, de hirtelen beborul az ég és már esik is. A vízgyűjtők felől egyik napról a másikra látható hozamnövekedéssel jön lefelé a folyó.

Előreláthatólag ilyen és hasonló időjárással kell megbirkózni a vízparton az időjósok szerint!

Aki még nem adta le az előző évi fogási naplót, az e hónap 28-ig tegye meg! Ezzel az okmánnyal, vagy már az újjal mehetünk csak ki a vízpartra. Ne feledjük, a Csuka tilalmi ideje elkezdődött!

A krokodil pofájúak nekiláttak az ívóhelyek és a párok kiválasztásának. Ebben a szokatlan jó idő is segítségükre van.

Tartsuk szem előtt! Ha rablóhalas horgászat alkalmával egynél több csukát fogunk, kíméletesen tegyük vissza a vízbe és előírás szerint változtassunk módszert, vagy horgászhelyet! Ezzel is biztosítsuk a csukák számára, a zavartalan szaporodást. A többi ragadozó halat próbáljuk fogni, a táplálék halak tartózkodási helye környékén a mélyebb vízterületeknél fenekező, vagy pergető, tapogató módszerrel.

A békés halakat is az említett mélyebb vizekben, az előző írásokban javasolt, finom szerelékkel kell keresni élő csalival.

Ilyenkor kiszámíthatatlan a horgászat. Azt hinnénk, hogy a nap melegíti, a vizet, ami igaz is, mert a jég elolvadt a szél segítségével, de az erős vizet korbácsoló széllökések egyben hűtik is.


Ilyenkor próbáljunk csendesebb, mélyebb vizet keresni a horgászatra. Nem utolsó sorban magunkra is vigyázzunk! Kellemesebb egy napos, szélárnyékos helyen horgászni, esetleg egy szalonnasütéssel megspékelni, a programot.

Az idő hirtelen változhat, ezért jó, ha az öltözet ehhez van választva. Esetleg ilyenkor van idő a jobbnál jobb, szebbnél szebb ruhák között válogatni a boltokban.

Ezek az öltözékek olyan védelmet adnak eső, szél ellen, mintha a szobában lennénk! A februári hónapban a nappali hőmérsékleteket +10 fok körül ígérik a meteorológusok, így hát, aki teheti, menjen pecázni, vagy terepet felderíteni ebben a tavasziasnak ígért időjárásban.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!