Osztatlan sikere volt a currys csirkemellnek


Hiába nagyon intenzív fűszer a curry és nem a Magyarországon oly közkedvelt fűszerpaprikáról van szó, azért majdnem vetekszik vele. Különleges ízét mindenki dicsérte legutóbb, Bróda László szakácsmester főzőtanfolyamán Békésen, a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban. A curry mellett jól megfért a szintén hangsúlyos gyömbér és a hazai jól bevált hozzávalók, mint a tejszín, vörös- vagy fokhagyma és a paradicsom.

Ez alkalommal is számos praktikus fogással gazdagodhatott főzőtudományunk:
– a bulgur, mely fogyókúrázóknak is ideális (nem tartalmaz szénhidrátot) elkészíthető úgy, mint általában a rizs, vagyis olajon megpirítva, majd vízzel felöntve, de egyszerűen csak megfőzve is. A bulgur-víz arány mindig 1/3-2/3. Ízesítése viszont elengedhetetlen mert egy ízetlen köretről beszélünk.
– a csirkemell is, mint minden hús, tartalmaz sót. Ne sózzuk meg ezért egyből, majd csak egy későbbi munkafolyamat során, hogy a természetes sótartalom “előjöhessen" belőle.
– ha a hagyma és paradicsom “ágyra" helyezzük a nyers húst, másképp sül. A zöldség kiengedett levében inkább párolódni fog, más hatást érünk el vele.
– a gombát soha nem szabad megsózni, mert megkeményedik. Ehhez az ételhez nem elengedhetetlen hozzávaló, mi inkább díszítettük, gazdagítottuk vele a csirkemellet.

Ezen instrukciók mentén most már gyerekjáték lesz elkészíteni a currys csirkemellet bulgurral!

Recept 4 személyre:
Körethez:

1 bögre bulgur
2 bögre víz
só és/vagy Vegeta
olaj

A currys csirkemellhez:
1 kisebb fej vöröshagyma
1 db paradicsom
1 db babérlevél
1 kg csirkemell
ízlés szerint reszelt gyömbér
1 gerezd fokhagyma
curry ízlés szerint
200 ml tejszín
2 csomag petrezselyemzöld (főzéshez és díszítéshez)
1/4 kg gomba

Ha túl hígnak látjuk a szószt, akkor a habaráshoz:
1 dl főzőtejszín
2 kanál liszt
a szósz levéből két kanál

Elkészítés:

A köret:
A bulgurt olajon megpirítjuk, majd hozzáöntjük a vizet. Fedő alatt főzzük, pároljuk. A bulgur felissza a vizet amiben fő. Vegetával és/vagy sóval ízesítjük. Apróra vágott petrezselyemzöldet ehhez is hozzáadhatunk.
A csirkemell:
Az apróra vágott vöröshagymát olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk az apró kockákra vágott paradicsomot. Beletesszük a babérlevelet. (Több, mint 4 személyre főzve is elég max. 2 db babérlevél!)
A csirkemellet felcsíkozzuk, olajon egy másik edényben megpirítjuk. Mikor a hús kifehéredett, hozzáöntjük a hagymához és a paradicsomhoz. (Azt a levet is beleöntjük, amit a hús kieresztett.) Reszelünk rá gyömbért, fokhagymát, hozzáadjuk a curry-t és most szórjuk meg sóval, borssal, Vegetával. Ráöntjük a főzőtejszínt és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. Az egészet összefőzzük. Külön edényben olajon megpároljuk az apróra vágott gombát (kalapját és szárát is összevágjuk). Ha túl híg a szósz, akkor habarással sűríthetjük. Tálaláskor a bulgurra helyezzük a currys csirkemellet, rá egy kis gombát és végső díszítésként apróra vágott petrezselyemzölddel hintjük meg ételünket.
Jó étvágyat kívánunk!

Legközelebb, vagyis 2020. február 20-án (csütörtök) 17 órától a békési Kecskeméti Gábor Kulturális Központban Bróda László szakácsmesterrel sült tarját készítünk vörösboros, aszalt szilvás szósszal, a köret pedig burgonyapüré lesz.
Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!