Klímatudatos szemléletformálás Békésen


Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás megvalósítása Békésen címmel a város, konzorciumban a Zöld 14 Békés-Bihor Eurorégió Fenntartható Fejlődéséért Egyesülettel, 20 millió Ft támogatást nyert egy klímastratégiai dokumentum és egy klímaplatform létrehozására, valamint a kapcsolódó lakossági szemléletformálásra.

A projekt idén januártól jövő év végig tart.

A közeljövőben megrendezésre kerülő szakmai fórum sorozat a Települési Klímavédelmi Kerekasztal első ülésén kerülnek meghatározásra azok az előnyök és hátrányok, mellyel a város rendelkezik. Ezután készül el Békés klímaszempontú helyzetértékelése, majd sor kerül a helyi és a vonzáskörzeten alapuló térségi szintű klímastratégia kidolgozására, mellyel megerősíthetjük az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást és az üvegházhatású gázkibocsátás-csökkentést elősegítő helyi kapacitásokat.

A 2021. decemberéig tartó projektben kiemelkedő cél a lakosság, a közintézmények, a vállalkozói kör ismereteinek bővítése is, így a közeljövőben számos interaktív, izgalmas, szemléletformáló programsorozatot is megvalósul. A figyelemfelhívó akciók, témában meghirdetett konferenciák mellett kifejezetten a fiatal korosztály részére tanulmányi versenyek, logó-, rajz- és fotópályázat is kiírásra kerül. Mindezek mellett a békésiek és a környező települések lakói folyamatosan tájékozódhatnak a rendezvényeken az éppen megalkotott, elkészült programelemekről, illetve arról, hogy ők maguk mit tudnak tenni a klímaváltozás csökkentése érdekében.

A projekt megvalósítása során szempont, hogy a kormány országosan kialakított módszertanát alkalmazva haladjunk, tehát egyebek mellett olyan szempontok szerint kerül  a klímastratégia is kidolgozásra, amellyel a zöldfelületek megőrzésére, illetve növelésére, a légszennyezés csökkentésére, az optimális energiafelhasználásra, valamint a minél hatékonyabb vízgazdálkodásra törekszünk.

Városunk környezetvédelmi szempontból viszonylag előnyös helyzetben van. A légszennyezettség nem számít magasnak, sok a zöldfelület, jó minőségű az ivóvíz. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ezeket az értékeket megtartsuk gyermekeinknek, unokáinknak. A klímastratégia 2050-ig fogja meghatározni a városfejlesztés, a várospolitika alapelveit.  Éppen ezért a környezetvédelem területén is számos intézkedést tervezünk - tudtuk meg Kálmán Tibor polgármestertől.

 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!