Óvoda-Mentor kategóriában nyert a békési Fürkész Központi ovi


Óvoda-Mentor kategóriában nyert a békési Fürkész Központi Óvoda az Országos Iskolakert-fejlesztési Program Iskolakerti Alapozó Programjának felhívásán. A pályázat célja óvodakertek kialakítása és óvoda mentori program létrehozása volt. Mindamellett, hogy az óvodások továbbra is óvodakertet művelhetnek, értékes eszközökkel és egy 30 órás ingyenes képzéssel is gazdagodott az intézmény.

Az országos pályázaton olyan intézmények nevezhettek, akik legalább 3 éve legalább 30 négyzetméternyi területen működtetnek óvodakertet heti rendszerességgel, emellett télen is végeznek az óvodakerthez köthető tevékenységet. A Békési Kistérségi Óvoda Fürkész Központi Óvodája minden szempontból megfelelt a kiírásnak, sőt a pozitív elbírálást erősítette az is, hogy Madárbarát Óvoda minősítést kapott a korábbi években, hiszen minden télen a gyerekekkel közösen gondoskodunk a madarak etetéséről – tudatta Béres Istvánné, a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde igazgatója. A program többek között 800 ezer forint értékű eszközt, ökológiai mentorálást és egy 30 órás ingyenes képzést biztosít a támogatott intézménynek.

Kerti szerszámokat, lombgyűjtő talicskákat, periszkópokat, ágyás szegélyeket nyert ezzel a Fürkész Központi Óvoda, és gyermek kerti asztalokkal, padokkal valamint nyolcszemélyes, zsindellyel fedett kiülőkkel gazdagíthatják a szabadtéri tevékenységeket az óvónők.

Az intézmény egy pedagógusa 30 órás „Óvodakert alapozó” pedagógus továbbképzésben részesül. A program ideje alatt az óvoda ökológiai szemléletű szakember segítségét kapja, aki segít átgondolni a termesztéstechnológiát és a növényvédelmet, és gyakorlott kertvezető segíti a munkacsoportot felkészülni a mentor szerepre.

 

Kálmán Tibor, Békés polgármestere elismeréssel nyilatkozott az intézményről, amely 10 éve viseli a Zöld Óvoda minősítést, és ennek jegyében végzi a gyermekek környezettudatos nevelését. Az óvoda az elkövetkező hat évben a pályázatban vállaltak szerint évente egy alkalommal tematikus óvodakerti szakmai napot fog szervezni külső intézmények meghívásával, valamint az óvodakert munkacsoport tagjai a mentori tevékenységük részeként nyitott mentori óvodakertként informálódási lehetőséget biztosítanak az óvodakert iránt érdeklődőknek – mondta el a településvezető.  


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!