Közösen a parlagfű ellen!


Magyarország Kormánya különösen nagy hangsúlyt fektet a parlagfű elleni védekezésre, a parlagfű fertőzöttség visszaszorítására és a megelőzésre.

Hasonlóan az előző évekhez idén is folytatni szükséges közterületeken a közfoglalkoztatási programok keretén belül, magánterületeken az ingatlantulajdonosok által végzendő parlagfű-mentesítési munkákat.

Az Agrárminisztérium Élelmiszerlánc Felügyeleti Főosztályának szakvéleménye szerint a 2020. évre javasolt kaszálási időpontok az alábbiak:

  • kaszálási ütem: június 2-5.
  • kaszálási ütem: június 29 - július 3.
  • kaszálási ütem: július 27-31.
  • kaszálási ütem: augusztus 24-28.
  • kaszálási ütem: szeptember 14-18.
  •  

    A kaszálás optimális időpontjának, a megfelelő vágási magasságnak, gyakoriságnak a meghatározása nagyon fontos. A helytelen időben és módon elvégzett művelet fokozott oldalhajtás képződést indukál, ami nagyobb biomassza produkciót és magasabb pollenszámot eredményez, mintha nem került volna kaszálásra. A kaszálás során nem szabad túl alacsonyan, „a talajt mintegy felszántva” kaszálni, mert az a további parlagfű magvak csírázását eredményezheti, és az eredeti növénytakaró parlagfű elnyomó hatását is csökkenti.

    Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a parlagfű-mentesítési munkák elvégzése mindannyiunk kötelessége. A Békési Polgármesteri Hivatal közterület-felügyelői folyamatosan ellenőrzik Békés közigazgatási területét, hogy ne szaporodhasson el a kellemetlen egészségügyi panaszokat okozó parlagfű.

    A parlagfű kaszálásának elmulasztása esetén a Békési Polgármesteri Hivatal intézkedik, melynek költségeit az ingatlantulajdonos számára kiszámlázza.

     


    Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!