Támogatás a mentőknek és a kórházaknak


A megyei mentőállomásokat és az Orosházi Kórházat is támogatja a Békés Megyei Önkormányzat

Másfél hónapja hozta létre a Békés Megyei Önkormányzat a„bekesmegyeosszefog.hu” weboldalt, melynek célja, hogy a koronavírus-járvány idején felhívja a figyelmet az önkéntes felajánlások lehetőségére és szükségességére.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke mai élő Facebook bejelentkezésében elmondta, hogy eddigi működése alatt az oldalt közel 5000-en látogatták meg, és mintegy 90 felajánlás érkezett a weblapon keresztül. A legtöbb segítő önkéntes munkát ajánlott fel, de nagyon sok véradásra, tanításra, szállításra vonatkozó felajánlás is érkezett. A legutóbbi bejelentkezés óta számos adomány ért célba, többek között 100 kézzel varrott maszkot továbbítottak kollégáink az újkígyósi Szent Erzsébet Szeretetotthon részére a Gerlai Wenckheim Társaság és a megyei önkormányzat jóvoltából. Magányszemélyek felajánlásából egy mobiltelefont és egy tabletet juttattunk el olyan gyermekek részére, akik megfelelő eszköz hiányában nem tudták elvégezni a digitális oktatás keretében kapott feladatokat - tudatta Zalai Mihály megyei elnök, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik az oldalon keresztül segítségüket ajánlották az arra szorulóknak.

A „Békés megye összefog!” akció keretében érkezett pénzügyi felajánlásokból a megyei önkormányzat járványügyi védekezési alapot hozott létre, amelyet sokan támogattak megyénkből, a Békés Megyei Önkormányzat pedig saját költségvetésből - belső pénzügyi átcsoportosítás eredményeként – 5 millió forinttal járult hozzá ehhez. Az alapból elsőként a Békés Megyei Katasztrófa- és Polgári Védelmi Szövetségen keresztül a gyulai és a szeghalmi tűzoltóság kapott támogatást ágybetétek, asztalok és székek beszerzésére. Most ugyanezen keret terhére eszköztámogatásban részesítették a megyei mentőállomásokat és azok békéscsabai Irányító Csoportját. Az egyes állomások a következő eszközöket fogják a napokban megkapni:

-        Békéscsaba: 1 db mikrohullámú sütő 21 999 Ft

-        Gyomaendrőd: 1 db szárítógép 132 996 Ft

-        Gyula: 1 db TV 109 997 Ft

-        Orosháza: 1 db TV 109 997 Ft

-        Szarvas: 2 db mikrohullámú sütő 43 998 Ft

-        Szeghalom: 1 db szárítógép és 1 db számítógép a szükséges szoftverekkel: 499 955 Ft

-        Zsadány: 1 db szárítógép 132 996 Ft

-        Sarkad: 1 db mosógép 89 999 Ft

-        Kunágota: 1 db mosógép és 1 db szárítógép 222 995 Ft

-        Tótkomlós: 1 db szárítógép és 1 db mikrohullámú sütő 154 995 Ft

-        Mezőberény: 1 db szárítógép 132 996 Ft

-        Irányító Csoport: 3 db forgószék 52 500 Ft

A védekezési alapból ezen felül az Orosházi Kórházért Alapítvány is támogatást kap 600 ezer forint értékben, melyet az orvosi oxigén gáz hálózat bővítésére, valamint orvosi oxigén vételi helyek, orvosi oxigén elosztók és váladékszívók beszerzésére fordít. Zalai Mihály hozzátette, hogy az elkülönített összegből további, a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatos támogatásokat fognak megítélni.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!