Június a Kettős-Körösön


Cikksorozatunkban a Kettős-Köröst természetvilágát követjük végig – horgász szempontból - hónapról hónapra. Sorozatunk szerzője Szabószomszéd Sándor és Lukács Zoltán (fotó) "Nyári gyerekek a Balaton parton" énekelhetnénk a víz szélén! De a nyár eddig még sajnos nem mutatta meg meleg arcát!

A hullámzó frontrendszerek, a napjában többször változó időjárás a halak megfogásában nem nagyon segít.

 

A pontytilalom végével többen a vízparton töltik idejüket. Aki ki tudja ülni a halat, az tud is fogni. De nagyon rapszodikus a pontyok kapáskedve. Van, hogy egy nap több halat is lehet fogni, míg másnap ugyan azon a helyen, ugyanazzal a bevált csalival és még vagy plusz tízzel sem tudunk kapást kicsikarni.

 

Valószínű, hogy az eddigi hidegebb idő, a hidegebb víz miatt késik az ívás és a frontokkal együtt e miatt is hullámzó, a pontyok kapókedve. De azért most már az Amúrok is elkezdik az etetések látogatását és foghatóak is.

 

Lassan kezdődik a folyón a virágzás is! Már egy két kérészt lehet esténként látni. A körös szélcsendesebb, lassabb részein a fűz pihéi fehér lepelként terülnek el. Ami mérgeli a horgászt, mert a zsinóron kis gubacsokat képezve akadályozza a zsinór kifutását a gyűrűk közül.

 

A körös kiváló sporthorgászai azért szép fogásokkal büszkélkedhetnek! A víz minden centiét ismerve csónakból ügyes csali vezetéssel szép süllőket, harcsákat fognak, pergető, kuttyogató módszerrel.

 

Ezek a szép halak fotózás után kis időn belül visszanyerik szabadságukat és visszakerülnek éltető elemükbe. Kevés csapadék esett mostanság, csak szél volt nagyobb, eső csak pár milliméter esett, ezért a folyó szépen bandukolva halad medrében. A Békési Kishajó kikötő már működik, várja a ladikokat, csónakokat!

Lassan enyhül a vírus miatti szigorítások rendszere is. Valószínű a nyáron egy-két horgász tábor is megnyithatja kapuit. A Dánfoki tábor területén levő sportvíz még ebben  a hónapban  nem látogatható!  Az építkezési munkálatok miatt nem lehetséges a peca és a terület használata! Tervezett nyitásuk július elseje.

 

Az ártéri erdő most igazán szép! Illatoznak a fák, virágok. A méhek szorgalmasan dolgoznak. Madárdaltól hangos az erdő a rét. Tehát aki teheti, látogasson kia természetbe! Szúnyog, kullancs is van most már és támadnak is! Ezért  használjunk ellenük riasztó készítményeket!

Lassan eljön a várva várt nyár! Pihenjünk, pecázzunk,legyünk sokat,a szabadban!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!