Így szóltak a harangok Kárpát-medence-szerte:


A nemzeti összetartozás jegyében emlékeztek Trianon százéves évfordulójára világszerte a magyar emberek és közösségek. A KÉSZ sikeres kezdeményezésére több ezer helyszínen megkondultak a harangok, és az imádság segítségével a virtuális térben összekulcsolódtak a kezek.

A KÉSZ számára megalakulása óta fontos élő kapcsolat fenntartása a határon túli magyar közösségekkel. Az egyesület mély gyászban élte meg a 2004-es népszavazás eredményét, mely nyíltan nemet mondott a határokon túl rekedt nemzettestvérekre. Ezt az elutasítást a KÉSZ tagjai szégyenkezve fogadták, igyekeztek a maguk módján jóvátenni a szívekben, lelkekben okozott sebeket.

A Magyar Kormány 2010-ben június negyedikét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította, majd Trianon századik évfordulójának esztendejét a nemzeti összetartozás évévé tette. Ennek köszönhetően érezhették magyarok szerte a világban most, 2020. június 4-én, hogy egy nemzet vagyunk, éppen ezért összetartozunk.

A KÉSZ Szóljanak a harangok! felhívása – melyben felekezettől függetlenül felkérte a Kárpát-medencei egyházközségeket és gyülekezeteket, hogy harangozással és imával emlékezzenek Trianon százéves évfordulójára június 4-én – szintén a korábban okozott sebek jóvátételét szolgálta. Egy jelentős mérföldköve volt a száz évvel ezelőtt elszenvedett trauma hosszú feldolgozási folyamatának.

Forrás: keesz.hu 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!