Milyen lesz Békés tortája?


Az ötletgazda maga is gyakorló cukrászmester, Mucsiné Fodor Hajnalka, vele beszélgettünk a kezdeményezéséről az év kétségtelenül legédesebb versenyéről. (Nevezési határidő: 07.19.)

Hogyan jött az öltet és kik álltak mellé?

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyar Köztársaság (azóta Miniszeterelnökség) kormányának felkérésére a 2007. augusztus 20-i ünnepségére alkotta meg először az ország tortáját. Jelenleg is zajlik az ország tortája cukormentes változatának versenye. Néhány éve a megyenapon is bemutatják a megyetortát. Ez sarkallt arra, hogy miért is ne lehetne a városunknak is tortája? Emellett célom az igényes gasztronómia népszerűsítése, ezért kezdtem el a rovatomat a Békési Újságban is. Bízok abban, hogy a békési verseny nagy sikerrel fog lezajlani, és ugyanúgy hagyománnyá válik. Nagy örömömre szolgált, hogy Békés város önkormányzata azonnal támogatásáról biztosított, és külön köszönet illeti Polgár Zoltán alpolgármester urat, aki egyeztetést hívott össze a polgármesteri hivatalban, amelyen a békési cukrász vállalkozók is részt vettek. Ők is jónak találták a kezdeményezést és azonnal jelezték, hogy szívesen támogatják az akciót.

 

Kik zsűriznek és milyen szempontok alapján hoznak döntést?

A zsűri tagjai a városunkban vállalkozást üzemeltető cukrászmesterek: Lagzi János, Juhász Zoltán, Sipaki István és Nagy Lajos. Őket személyesen is jól ismerem, minden bizonnyal igazságos döntés születik. A zsűrinek ötletgazdaként természetesen jómagam is tagja leszek. A szempontok: a pályamunkáknak meg kell felelniük a pályázatban szereplő kiírásnak, tehát íz, küllem, egyediség, kidolgozottság, kreativitás.

 

Mitől lesz egyedi egy Békés tortája?

Előnyt jelent a helyi termékek, helyi alapanyagok kreatív felhasználása, illetve ha valaki nagyon ügyes kezű, akkor akár Békés város számtalan szép helyéről, ingatlanáról is meríthet inspirációt. Az egyediséget abban tudjuk lemérni, hogy „egy falat Békést” ismerünk fel a tortában. Nyilván nekem is lennének ötleteim, de nem akarok senkit befolyásolni. Buzdítok mindenkit, hogy vágjon bele, itt az idő, hogy megmutassa sok ügyeskezű háziasszony/ férj, Hölgyek és Urak egyaránt, hogy mit tudnak kihozni magukból!

 

Lesz-e light (cukormentes) verzió belőle?

Az a tervünk, hogy minden hónapban a négy vállalkozó közül más és más készíti el a tortát. Ha lesz rá igény, akkor minden bizonnyal valaki megfontolja, hogy előrukkoljon a mentes változatával. Én gyakran készítek ilyen jellegű tortákat, ám azt is jó tudni,hogy sajnos elég költséges dologról van szó.

 

Milyen szerinted egy Békés torta?

Az idei fő hozzávaló a dió lesz. Mindenképpen gazdag ízvilággal, de mégis a kevesebb néha több elvén alapuljon. Egy Békés torta olyan termék, amely alkalmas ajándékozásra, delegációk meglepésére, turisztikai kiállításon való bemutatásra, vagy csak egy kellemes beszélgetéshez. Békés, a megye névadó települése, legyünk büszkék magunkra. Nagy dicsőség az, ha valaki elmondhatja, hogy egy évig az ő receptje szerint készül a város hivatalos csemegéje.

 

Milyen tippeket adnál?

Javasolom minden nevezőnek, hogy használjanak minőségi alapanyagokat. Ne sajnáljuk a vajat, a tejszínt, a minőségi csokoládék használatát. Kerüljük a margarint, a „műhabokat”, különleges alapanyagokat, a nem ehető dolgokat, a giccset.

 

Meddig és hogyan lehet nevezni?

Július 19-ig lehet nevezni papír alapon vagy online. Az online jelentkezési felületet megtalálja a bekesvaros.hu oldalon. A papír alapú jelentkezésnél a Békési Újság legutóbbi számában megjelentetett lapot használhatják. Kérem, hogy ne feledjék megadni a telefonszámukat, mert mindenkit felhívunk a részletekkel kapcsolatban.

 

Hírportálunk a Békés Mátrix egy különdíjat is felajánlott a versenyre, szerkesztőségünk egyszerűen a nekünk legfinomabbnak talált torta készítőjének kedveskedik majd egy ajándékcsomaggal.

 

 

 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!