Beszámolt a Békési Rendőrkapitányság a testületnek


„A Békési Rendőrkapitányság teljesítette a 2019-es kiemelt célkitűzéseit, előírt kötelezettségeit” – áll a Ladányi Zoltán rendőrségi főtanácsos, Békés rendőrkapitánya beszámolójában.

A törvényi előírásoknak megfelelően idén is beszámolt a munkájáról a Békési Rendőrkapitányság, de a beszámolóra nem áprilisban, hanem júniusban került sor a járványhelyzet miatt. A beszámolót Ladányi Zoltán kapitányságvezető jegyzi. A beszámolóból kiderül, hogy az összes regisztrált bűncselekmények, a közterületen elkövetett bűncselekmények, a kiemelten kezelt bűncselekmények száma négy éve csökkenő tendenciát mutat, szándékos emberölés pedig nem történt Békésen 2011 óta. Hasonló a helyzet a lopásokkal, a garázdasággal is. 2019-ben 13 lakásbetörés volt Békésen (2018-ban hét), egy rablás, egy orgazdaság bűncselekménye. 16 esetben indult eljárás testi sértés miatt, három esetben került sor súlyos testi sértésre. A bűnüldöző munka eredményesnek mondható. 2019-ben a nyomozási eredményesség 78%-os volt. Ezen belül a testi sértésnél 88%-os eredményességgel számolhatunk. A lopásoknál már nem ilyen jó a helyzet, itt 51%-os eredményességgel dolgoztak. A lakásbetörések felderítése 72%. Sajnálatos, hogy a rendőrkapitányság illetékességi területén két halálos, 16 súlyos, 48 könnyű sérüléssel végződő közúti baleset történt. Sajnos 2018-hoz képest 21%-kal nőtt az ittas vezetésen tetten értek száma: 125 alkalommal mutatott pozotív eredményt a szonda. A rendőrség városi kapcsolatrendszere jó, együttműködnek az önkormányzattal, civil szervezetekkel (kiemelten a polgárőrséggel) és az intézményekkel.

Hozzászólásában a testületi ülésen Deákné Domonkos Juliannak képviselőasszony elégedettségének adott hangot. Elmondta: nagy érdeklődéssel várta az előterjesztést. Jól ismeri a helyi rendőrség munkáját, de minden évben friss információkat is talál a beszámolóban. Örömmel olvasta, hogy a bűncselekmények száma csökkent 2019-ben a 2018. évihez képest. Sajnos tény viszont, hogy az ittas járművezetés vétsége évről évre nő. Több alkalommal lett pozitív az alkoholteszt, mint az előző évben. Tisztában van azzal, hogy mindenféle tájékoztatás és megelőzés megtörténik, ami segíthet ezt a mutatót javítani. A nyomozás eredményességi mutatója viszont kiegyensúlyozott. A közlekedésbiztonsági helyzetről sokat lehet hallani és olvasni a helyi és megyei médiákban. Szomorú, hogy az elmúlt évben két halálos baleset is volt a városban. Viszont örül annak, hogy folyamatosan láthatóak a rendőrök a városban. Ezt egyrészt a vírusos időszakban, másrészt pedig az elmúlt hetekben, napokban is tapasztalta. A rendezvények biztosításánál is gyakran találkozhatunk a szolgálatot tevő rendőrökkel.

Megköszönte az idős emberek nevében, hogy a rendőrök különös tekintettel figyelnek rájuk, de pozitívan vélekedett arról is, hogy a fiatalok is a rendőrök látószögében vannak.

A bűn- és baleset megelőzés közös feladatunk. Az intézmények és iskolák képviselői, az igazgatók a rendőrséggel karöltve számtalan fórumon, egyeztető megbeszélésen vehettek részt. Megköszönte azokat a lehetőségeket, amikor érdemi beszélgetést tudtak folytatni. Fontos terület a gyermek- és ifjúságvédelem. A város intézményei között, - így a Békési Szociális Szolgáltató Központ, az oktatási intézmények és a rendőrség között kiváló a kapcsolat, mely a beszámolóból is kitűnik. Mindig érdeklődésre tart számot a rendőrség kábítószer prevenció területén végzett munkája. Köszönettel tartozunk a DADA programért, a szülőértekezleteken és egyéb fórumokon való aktív részvételért, segítségért a rendőrség munkatársai részéről. Közeledik a fürdőzés időszaka. Képviselőasszony fontosnak tartja, hogy a rendőrség munkatársai a fürdőzés szabályairól, veszélyeiről is tartanak ilyentájt tájékoztatást. Ez így történt 2019-ben is, amikor közel 100 gyermek számára szerveztek ilyen alkalmat. „Az iskola rendőre” program szintén évről-évre jól működik, különféle pályázatokban is részt vehetnek a gyerekek. Deákné Domonkos Julianna gratulált Ladányi Zoltán rendőrkapitánynak és munkatársainak, remélve a további jó együttműködést.

 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!

Cimkék:


rendőrség