Július 28-án mutatják be az árvízről szóló könyvet!


2020. július 28-án lesz 40 éve, hogy Békéstől északra kiszakadt a Kettős-Körös gátja, és elöntötte a várostól keletre fekvő területet.

„Ha tudományos munkát vagy tanulmányt akarnék írni, minden bizonnyal így kezdeném: A hidrometeorológiai jelentések alapján, a Körösök vízgyűjtő területén 1980. július 21-27. között az éves átlagoknál jóval nagyobb mennyiségű csapadék hullott. Az Északi- Kárpátokban, pontosabban a Bihar-hegységben, napokon keresztül 1000 mm körüli értékeket mértek, (Július 22-e volt a legkiemelkedőbb nap, mikor egy 24 óra alatt 1450 mm eső zúdult Biharfüredre.) melynek hatására a Körösökön és a Berettyó folyón, hirtelen rekordmagasságú árhullámok alakultak ki.

De mivel én csak egy egyszerű parasztgyerek vagyok és nem tudományos munkát írok, kérem engedjék meg nekem, hogy a saját szavaimmal folytassam. Ezeknek az esőzéseknek a hatására, rövid időn belül szokatlan nagyságú árhullámok érkeztek a Körösök teljes hosszán, ezért a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. A Sebes -Körösön annyira megemelkedett a vízszint, hogy már folyt át a part tetején és a veszélyeztetett településeket elkezdték evakuálni. (pl. Ùjirázt Zsákára) Mint már említettem, Halaspusztánál július 26-án lakatlan területre át is szakadt a gát. 35 millió m3 víz zúdult ki rövid időn belül mezőgazdasági területre, minek hatására a Kettős- Körös is apadásnak indult.

A veszélyes helyzetben lévő települések fellélegezhettek. A Hosszúfoki szivattyútelepnél 28-án hajnalban a tetőzéshez képest már 42 cm apadó vízszintet mértek, mikor a mérés helyétől kb. 2 km-re Békés irányában, Bodzászugnál, az éppen szolgálatot teljesítő két vízőr szeme láttára, hirtelen robbanásszerűen egy vízsugár lövelt ki a gát tövéből és nagy erővel kezdett áttörni a víz. Pár percen belül a gátkorona is beomlott kb. 5 m hosszan. Ezzel megkezdődött a Körös-völgy eddigi legnagyobb árvízkatasztrófája.

 

1980. július 28-át írtunk. Hétfő reggel 6:35 perc volt, mikor a vízsugár fellövelt és Körös anyánk megmutatta, mily hatalmas is ő. 208 millió m3 vizet zúdított ki a Hosszúfoki- főcsatorna, a Gyepes-ág, a Fekete-ér, Doboz észak és kelet által behatárolt területekre. Újladány, Bélmegyer, Tarhos, Rosszerdő településeket és a sokunk által annyira szeretett tanyavilágot, azonnal evakuálni kellett. Menteni a hatalmas jószágállományt!”

Részlet Szalkai Imre hamarosan megjelenő (2020. július 28-án ) Az elmosott világ című könyvéből


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!