Augusztus a Kettős Körösön!


Cikksorozatunkban a Kettős-Köröst természetvilágát követjük végig – horgász szempontból - hónapról hónapra. Sorozatunk szerzője Szabószomszéd Sándor és Lukács Zoltán (fotó)

Benne vagyunk a nyárban.

A folyó szerencsére folydogál a medrében, az erdélyi hegyekben leesett csapadék utánpótlása miatt. Bár a színe kezd algás zöld lenni, de szép fogásokkal ajándékozza meg, a horgászokat.

 

Elkezdődött az amúri kagylók pusztulása is, ami a víz melegedésével menetrend szerint érkezik. Ezt a helyzetet a szemfüles horgászok ki is használják. A pontyok, harcsák igen kedvelik ezt az étket. Horgon tálalva kiváló fogós csali lehet!

 

Az ártéri erdők most már nem a madarak párkereső dalaitól hangosak. El kezdődött, az őzek üzekedése. A bakok kiabálva és a sutákkal való kergetőzéssel verik fel az ártéri erdők csendjét. A róka ifjoncokból valóságos felnőtt egyedek lettek és a tavasztól a szüleik által bemutatott vadász terepet most már önállóan járják be és választják ki új területeiket.

 

A hódok is lankadatlan koptatják fogaikat a vízparti fákon és nagy farok csapással tűnnek víz alá, ha egy pergető horgász megzavarja nyugalmukat.

 

Ilyenkor a halak közül bármelyiket kereshetjük, mindegyik jó étvágyánál van. Ez az időszak az, amikor a harcsákat fényes nappal is kereshetjük. Befolyók, duzzasztóművek, vízi műtárgyak, meder szűkületek környékén. Felszín közeli csalikkal eséllyel foghatunk belőlük.

 

A pontyok, amúrok is jól foghatóak. Ebben a meleg időszakban főleg hajnalban és esti órákban lehetünk eredményesek. Ha a vérszívók ellen eredményesen tudunk védekezni, nagyon szép napokat tudunk eltölteni a körös környékén. Ha motorral, kerékpárral közlekedünk, nem árt, ha van nálunk Calcium a csípések ellen.

 

De ha szalonna sütésére, vagy főzésre készülünk és van nálunk veres hagyma, annak a leve is jó, méh és darázscsípésre, harapás gyógyítására!

 

Apropó főzés!

 

Ha ártéri erdőben sütünk, főzünk mindig legyünk nagyon körültekintők!

 

Ne maradjon utánunk szemét és csak biztonságosan, vízzel lelocsolt főző helyet hagyjunk hátra!

Füstölgő tűzrakó hely, szemetes táborhely ne maradjon utánunk!

Jó kikapcsolódást mindenkinek a nyár végére!

 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!