A nyelvektől a természettudományokig


A Szegedi Kis István Református Gimnázium munkatársa, Köteles Zoltán három nyelv tanára, de jelenleg természettudományi képzésben is részt vesz: földrajztanári diplomáért dolgozik.

Köteles Zoltán tanár sokoldalú egyéniség: nyelveket és katolikus hittant tanít, osztályfőnök szakgimnáziumi (most már technikumi) képzésben és jelenleg is tanul: földrajz szakra jár Debrecenben. Latin és német szakos diplomája mellett egy spanyoltanári oklevelet is szerzett évekkel ezelőtt és idén tavasszal érettségizett az a csapat, ahol elkezdte a spanyol oktatását. Tapasztalatai szerint a 9-10. évfolyamon nagy lelkesedés, de ahogy közeledik az érettségi és a teher nő, letesznek sok mindent a diákok. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy szelektálnak és ami nem érettségi tárgy, az háttérbe szorul. A kezdeti spanyolos csoportban volt lemorzsolódás is. A 10 fős végzős csoportból 3-4 olyan érdeklődő volt, aki végig kitartott, ketten nagyon ügyesek voltak. Aki intenzíven spanyolt tanult, az a nyelv és kultúra iránt érdeklődött. A spanyol a sporthoz, zenéhez hasznosítható, jobban lehet követni az illető sztár anyanyelve ismeretével a karrierjét. A zene és a dallamosság vonzó a gyerekeknek, a rádióban is fel-feltűnik egy zeneszám, kérdik, hogy miről szól.

Ebben a tanévben már földrajzot is tanít Köteles Zoltán. „Alapvetően nyelvszakos vagyok, a nyelvre eszközként tekintettem. Az idegen nyelv újabb és újabb kapukat nyit a világra, minden érdekel, ami a társadalomban zajlik. A földrajzban is a társadalmat leíró részek érdekelnek, emiatt is kezdtem bele.” A latin nyelv oktatása most szünetel a gimnáziumban, de fordít, így benne marad a gyakorlatban a tanár úr. A földrajz tanulását a Debreceni Egyetemen intézményi támogatással kezdte el, mivel nincs földrajzos gimnáziumi tanár, ezt a feladatot óraadóval látják el. Az új NAT-ban is változik a földrajz helyzete, felső tagozaton és gimnáziumban csökken, a technikumban 10-12. évfolyamban van a közgazdasági ágazaton földrajz. 11. évfolyamon fakultációt kell választani, aki nem választ természettudományos faktot, az egy plusz természettudományos órát kap. Debrecenben két éves mesterképzést végez. Elmondása szerint a tanárok nagyon rugalmasak a képzésben, sokat kell tanulni, de figyelembe veszik, hogy van fő munkahelyem is. Köteles Zoltán így fogalmaz: manapság sok oldalúnak kell lenni és több lábon kell állni egy pedagógusnak is.

 

 

 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!