Közel 5000 tonna hulladékot szállítottak el 2019-ben Békésről


Békés város területén a BKSZ Békési Kommunális és Szolgáltató Kft. végzi a hulladék összegyűjtését és beszállítja a DAREH Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. hulladékválogató csarnokába.

A válogatóüzem jelenleg Magyarország egyik legnagyobb kapacitású, legkorszerűbb hulladékválogatója, amely Békéscsaba külterületén található. Az elmúlt évben Békés város közigazgatási területéről közel 5000 tonna hulladék került összegyűjtésre és elszállításra.

A DAREH Bázis Nonprofit Zrt. a békés megyei ingatlanhasználók részre nyolc hulladékgyűjtő udvart üzemeltet, melyek közül a békési lakosok a vésztői hulladékudvart vehetik igénybe ingyenesen a közszolgáltatás keretében. A békési lakosok megszokhatták már, hogy a kommunális hulladékot heti rendszerességgel szállítják el, kéthetente pedig a szelektív hulladékot viszik a gyűjtőkből. 2019-ben Békésen több, mint 3500 tonna kommunális és 226 tonna szelektív hulladékot szállítottak el. A zöldhulladékot januárban két alkalommal, májustól novemberig kéthetente, decemberben szintén egy alkalommal szállítják el a BKSZ Kft. munkatársai. Tavaly az elszállított zöldhulladék mennyisége meghaladta az 1000 tonnát, a lom- és üveghulladék pedig 200 tonnánál is több volt. A házhoz menő gyűjtésből származó lom hulladékot évente egyszer gyűjtik. A BKSZ Kft.-vel kiváló az együttműködésünk, a hulladékszállítás mellett kapacitásuk és a rendelkezésre álló keretük függvényében folyamatosan elvégzik a városban felmerülő közterületi munkákat, legyen az fűkaszálás, fák nyakazása, kátyúzás, csatornakészítés. Békés Város Önkormányzatának megbízásából tavasszal és ősszel szervezzük meg az elektronikai hulladékgyűjtést, amelyre legközelebb szeptember 10-12. között. Továbbra is megoldandó feladatunk az illegális hulladéklerakás felszámolása – nyilatkozta Polgár Zoltán, Békés alpolgármestere a legutóbbi képviselő-testületi ülésen.

Szelektív hulladékgyűjtő sziget a város több pontján található - Vásárszél utca, Szánthó Albert utca, Szarvasi út 64/1., Summás utca, Ady Endre utca 10., Ady Endre utca 6., Veres Péter tér, Kossuth Lajos utca 23. Az eddigi tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy a lakosság nem rendeltetésszerűen használja a szigeteket, hiszen csak csomagolási papír, műanyag és üveg hulladék helyezhető el itt. Ezzel szemben előfordul, hogy komplett szélvédők, ajtó és ablaküvegek és kommunális hulladék is belekerül az edényekbe. A zöldhulladék elszállítása házhoz menő rendszerben, 240 literes gyűjtőedényekből történik, jelenleg 3390 háztartáshoz került kiosztásra. Ingyenes komposztládák igényelhetőek továbbra is a Verseny u. 4. szám alatti telephelyen, az Inkubátorházban. A Kft. az inert lerakót önálló tevékenységként üzemelteti a BKSZ Kft., térítési díj ellenében a Szarvasi út 64/1. szám alatti telephelyen átveszik a beton, tégla, kevert építési- és földhulladékokat a lakosoktól.

Nánási László ügyvezető havonta beszámol a képviselő-testületnek a BKSZ Kft. által elvégzett munkákról, erről folyamatosan tájékozódhatnak a lakosok a bekesvaros.hu oldalon a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság által tárgyalt előterjesztések között.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!

Cimkék:


hulladék bksz kft