Megújította az önkormányzat a segélyezési formákat


Módosításra került Békés Város Önkormányzata szociális ellátásokról és segélyekről szóló rendelete a képviselő-testület szeptember elején megtartott ülésén.

A rendeletbe új elemként került be az önkormányzati temetési segély, helyette törlésre került az eddig kamatmentes kölcsön formájában biztosított önkormányzati segély.

 

A változtatás szükségességét az indokolta, hogy a vissza nem fizetett kölcsönök behajtása szinte lehetetlenné vált, nehézségekbe ütközött. A módosítással a létfenntartással küzdők esetében megszűnik a kölcsönszerződés kötése, viszont továbbra is segítséget kapnak az elhalálozott családtag temetési költségeinek enyhítésében. A temetési önkormányzati segély mértéke a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10%-ánál nem lehet kevesebb, de minimum 30 000 forint.

Annak érdekében, hogy a segélyek rendszeres és indokolatlan kérelmezése kiküszöbölhető legyen, a továbbiakban ellenőrizhető indoklással ellátott kérelemre indulhat az igények elbírálása. A rendeletben szereplő összes segélyformára érvényes, hogy a jogosulatlanul igénybe vett és felhasznált támogatásokat az önkormányzat visszaköveteli. Megtérítésük, elengedésük, részletfizetési lehetőség a családsegítő szolgálat munkatársainak javaslata, környezettanulmány készítése mellett lehetséges, amennyiben az ügyfél megfelelően együttműködik a családsegítő munkatársakkal.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!

Cimkék:


segély