Szeptember a Kettős Körösön!


Cikksorozatunkban a Kettős-Köröst természetvilágát követjük végig – horgász szempontból - hónapról hónapra. Sorozatunk szerzője Szabószomszéd Sándor és Lukács Zoltán (fotó)

Az ősz kezdete festői szépségbe varázsolta,a folyó környékét.

A víz szépen ballag, az idő jó és úgy tűnik az is marad.

 

És kérem szépen, itt a Busa szezon!

 

A sokféle nálunk található halak közül ebben az időszakban jól foghatóak a busák. Két féle van belőlük, a pettyes és a fehér. Táj idegen fajok és megosztóak is.

 

Vannak, akik szeretik, vannak, akik nem. Nagyra növő hal, akár 50 kilogrammra is tud fejlődni. Megtalálható álló és folyó vízben egyaránt. Vannak akik, csak mert jól küzd, vannak, akik a húsát is szeretik és azért horgásznak rá!

 

A szabályos megfogásához, nagyon jó készségeket, kiegészítőket lehet kapni, az üzletekben.

 

A Busa horgászatának a lényege, hogy planktonokkal táplálkozik és ezt a dolgot kell kihasználni, hogy szabályosan meg tudjuk fogni! Ehhez olyan etetőanyag kell, ami nagyon jó felhőt képez a vízben.

 

Csak olyan keményre kell gyúrni, hogy vízre érkezéskor a gombócok szét is bomoljanak. Ezáltal nagy felhőt képeznek a horgászni kívánt területen. A pecázós módszer lehet úszós és fenekező. Ha fenekezős módon horgászunk, akkor az alapozó etetés után kosaras szerelékkel kell horgászni és közel az etetőanyaghoz kell a horgot felkínálni, kis hungarocell golyókkal lebegtetve.

 

Így használjuk ki a helyzetet, hogy az etetőanyag felhőt behörbölve a horog is a hal szájába kerül. Ha meg akasztottunk egy jobb példányt erős küzdő halra számíthatunk.

 

Vigyázni kell velük, nagyon erős halak, jó pár horgászt megpofoztak már, ahogy hánykolódva dobálják testüket. nem utolsó sorban a horgot is bele tudják így húzni, a horgászba! Egy jó busázós horgászat után, ha haza visszük a zsákmányt, kisebb disznótorral felér a nagytestű jószágok megtisztítása, feldolgozása.

 

Több féle képen lehet  ízletesen elkészíteni. Édesvízi halaink közül, a Busa tartalmaz a legnagyobb mennyiségben Omega 3. zsírsavat, amely a tengeri halak olajához hasonlóan jótékony hatású Ezt Magyar kutatók is vizsgálták és be is bizonyították.

 

Ezért van, aki még a fasírton kívül, kolbászt is készít belőle!

 

Tehát Busára fel!

 

Jó horgászatot kívánok, ezekben a szép őszi hetekben, a Kettős-Körösön!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!