Közlemény


A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének legutóbbi munkaülésén a Bejelentések napirend keretében Sebők Éva, a Momentum képviselője hívta fel a testület figyelmét arra, hogy Békés megyében található középfokú oktatási intézményekben tanulnak olyan kiskorú fiatalok, akik lakóhelye nem Magyarország.

A járványügyi helyzet miatt bevezetett határzár okán ezek a határon túlról érkező gyermekek nem tudnak hetente vagy kéthetente hazajárni, hiszen abban az esetben, ha hétvégén hazamennek, visszatértükkor karantén vagy koronavírus tesztek várják őket. Ezért a legtöbben a tanév kezdetén már úgy érkeztek, hogy hónapokig nem fognak hazalátogatni, hétvégeken a kollégiumban vagy osztálytársaiknál töltik az időt.

Zalai Mihály elnök jelezte, hogy indokoltnak látta lépéseket tenni az ügyben a hazánkban tanuló külföldi diákok érdekében. Már korábban felvette a kapcsolatot a Békés megyei KLIK vezetőkkel, és azt a tájékoztatást kapta, hogy 43 fiatalról van szó. Érdekükben levelet írt Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár részére, aki nevében Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár küldött választ. Jelezte, hogy már augusztus közepén valamennyi érintett köznevelési intézménybe és a kollégiumokba is megküldték a tanévkezdésre vonatkozó intézkedési tervet. Ebben rögzítették, hogy a külföldön állandó lakóhellyel rendelkező kollégiumi tanulók esetében ingyenesen végezzék el a laboratóriumokban a tesztelést, ami meg is történt, az érintett tanulók tesztelést követően költöztek be a kollégiumokba.

-        Helyettes államtitkár úr leveléből kiderült, hogy a járványügyi helyzet miatt nem enyhítenek a szabályokon: Romániában nyolcszor annyi az aktív fertőzött a mai állás szerint, mint Magyarországon. Azt javasolják, hogy a tanulók lehetőség szerint maradjanak a kollégiumban, ne utazzanak rendszeresen haza, mert ez járványügyi szempontból kockázatos lenne – mondta Zalai Mihály elnök.

Természetesen ezt nem könnyű betartani – írta a helyettes államtitkár, de a vírus további terjedésének megakadályozása közös érdekünk. Az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkársága felvette a kapcsolatot a Nemzeti Népegészségügyi Központtal annak érdekében, hogy a tanév hosszabb szünetei alatt hazautazó kollégiumi tanulók visszatérésükkor – a tanévkezdéskor alkalmazott protokoll szerint – térítésmentesen vehessenek részt a tesztelésen. Azt írták: amint ezzel kapcsolatosan döntés születik, a kollégiumok vezetőit értesíteni fogják.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!