Biztonságos környezet várja az óvodásokat és bölcsődéseket


A Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde a legutóbbi képviselő-testületi ülésen számolt be az előző nevelési év eredményeiről, tapasztalatairól, valamint felkészülten fogadta a 2020/2021-es nevelési évre a gyermekeket.

A mintegy hét óvodát és két bölcsődét működtető intézményt az Oktatási Hivatal Bázisintézményévé minősítették. A vírushelyzet kialakulásától kezdve folyamatosan követi és betartatja a hatályos jogszabályokban előírtakat annak érdekében, hogy a nevelési munka a lehető legbiztonságosabb környezetben folyhasson a legkisebbek számára.

Az elmúlt évben a tagóvodákban összesen 20 csoportban fogadták és nevelték a gyermekeket, 2020. augusztus 31-i adatok szerint 455 gyermekkel, mintegy 95%-os kihasználtsággal zárta az óvodai intézményegység a nevelési évet. A bölcsődék tekintetében a feltöltöttség 92%-os volt, a Békésen működő két bölcsőde 12 csoportban fogadta a gyermekeket, összesen 132 bölcsődéssel foglalkoztak a gondozónők. Az óvodák és a bölcsődék eredményesen pályáztak a lehetőségeikhez mérten, így a gyerekek számára hasznos eszközökkel gazdagodtak a tagintézmények. A koronavírus-járvány elleni védekezés idején több, mint kétezer darab szájmaszkot varrtak az óvónők és a gondozónők, emellett a pedagógusok összeállították a feladatokat a csoportok számára, amelyet online juttattak el a szülők részére a tagóvodák zárt facebook csoportjain keresztül. A szülők sok pozitív visszajelzést adtak a kapott feladatokról, és alkalmanként élő meseolvasással jelentkeztek be az óvodapedagógusok a háztartásokba.

A szeptemberben megkezdett nevelési év legfontosabb alapelvei a folyamatos fertőtlenítés mellett az, hogy vigyázzon mindenki egymásra szülőként, pedagógusként, hogy gyermekeink felügyeletét, oktatási, nevelési feladatainak ellátását folyamatosan biztosítani tudja a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde a megváltozott körülmények között is. Az intézmény munkavégzési szabályzata különleges jogrend idejére szabályozza többek között a családlátogatásra, a beszoktatásra, a szülői értekezletre, rendezvények tartására és a szülők tájékoztatására vonatkozó ajánlásokat. Így a személyes kapcsolattartások csökkentésével és a maszkok használatával, gyakori fertőtlenítéssel próbálják a biztonságos környezetet biztosítani a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt a létesítményeken belül és kívül is. Az óvodákban és bölcsődékben higiéniai és biztonsági protokoll írja elő részletesen azokat a teendőket és szabályokat, amelyeket a gyermekükkel érkező szülőkkel részletesen megismertetnek és betartatnak, hogy a vírus terjedésének kockázatát a minimálisra csökkenthessék. A védekezés közös feladat, Béres Istvánné igazgató ezúton köszöni a szülőknek a fegyelmezett hozzáállást.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!