Összefoglaló - 2007. február


Befedték a piacot, döglött patkányt kapott az MSZP, nem lesz fizetős a parkolás, tiltakozik a képviselő-testület a vasútvonal bezárás ellen - rövid hírek 2007. februárjából.

A békési kereskedők és vásárlók régi vágya vált valóra a közelmúltban, hiszen a műszaki átadással befejeződött a békési piac lefedése. A fejlesztés legfontosabb célja az volt, hogy a létesítményben védett árusítóhelyet biztosítsanak az őstermelőknek és a kereskedőknek.

 

Döglött patkányt drótoztak ismeretlenek a Magyar Szocialista Párt békési szervezete Rákóczi utcai irodájának bejáratára. A rágcsálót reggel találták meg, így az állatot valószínűleg előző éjszaka vagy aznap hajnalban helyezhették el a helyiség ajtaján. Szalai László, az MSZP városi elnöke szerint csakis primitív emberek követhették el a cselekményt.

— Az országos, illetve a budapesti események sajnos vidéken is egyre erőteljesebben éreztetik hatásukat — szögezte le Szalai László. A szocialista politikus ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a békési politikai életben ezentúl is a tárgyalásos forma lesz a meghatározó. A Békési Rendőrkapitányság garázdaság gyanújával indított ismeretlen elkövető ellen eljárást.

Többhetes előkészület után tört be az egyik helyi vegyesboltba egy 15 és egy 17 éves békési fiatal.

A két fiú már hetekkel korábban elhatározta, hogy „szorult anyagi helyzetük” miatt valahonnan pénzt szereznek. Egyikük gyakran megfordult az említett üzletben, így lehetősége volt „felmérni” a terepet. Egyik este 9 óra körül azután együtt indultak el a sarki bolthoz. Az egyik fiatalember az utcán figyelt, miközben társa az ablakot feszegette, majd miután kiütötte az üveget, mindketten bemásztak a helyiségbe, ahonnan készpénzt és különböző áruféleségeket vittek el, összesen körülbelül 150 ezer forint értékben. A zsákmányon egyikük garázsában osztoztak meg.

A Békési Rendőrkapitányság munkatársai villámgyorsan intézkedtek, s elfogták a két diákot, és ellenük lopás gyanújával indítottak eljárást. A zsaruknak a boltból ellopott árucikkek nagy részét és a pénz egy részét is sikerült lefoglalniuk, amit vissza is adtak tulajdonosának.

 

 

Nem vezették be a fizetőparkolást Békésen. A témáról februári ülésén tárgyalt a helyi képviselő-testület, miután korábban úgy döntöttek, hogy megvizsgálják, mit hozna magával, ha a városközpontban bevezetnék a díjazást. Ennek megfelelően felkértek egy erre szakosodott társaságot, hogy készítsen tanulmánytervet és adjon árajánlatot az elképzeléssel kapcsolatban. Az elkészült szakmai dokumentum kézhezvétele után a békési képviselő-testület úgy döntött, hogy nem tartja időszerűnek a parkolási díj bevezetését.

 

 

A békési képviselő-testület úgy döntött, hogy határozatban tiltakozik az ellen, hogy a Békés—Murony vasútvonalon megszüntetik a személyszállítást. Mint ismert, hosszas előkészítések után szocialista kormány gazdasági és közlekedési minisztériumának illetékesei úgy határoztak, hogy a megyében egyedül a két település között szünetel majd a forgalom. A békési képviselők kiálltak a teherforgalom megmaradása mellett is. A vonalon azóta is „szünetel” a vasúti közlekedés.

 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!